Povodom Dana USK i sjećanja na dr. Ljubijankića istaknuto – ‘Krajina je bastion bosanstva’

Povodom Dana USK i sjećanja na dr. Ljubijankića istaknuto – ‘Krajina je bastion bosanstva’

 

Dan USK, ujedno se obilježava i kao dan pogibije visoke državne delegacije Bosne i Hercegovine, predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

O tim teškim danima za USK i BiH, ratne 1995. godine, kao i o liku i djelu, dr. Ljubijankića, govorili su na mjestu pogibije članovi delegacije iz USK. Čelni ljudi kantona, kazali su kako su na ovom mjestu živote dali heroji naše države.

Podsjetimo, nemjerljiv doprinos u formiranju USK, dao je dr. Irfan Ljubijankić. Nakon  sjednice na kojoj je konstituisa USK,  helikopter  sa visokom držvnom delegacijom na čelu sa dr. Ljubijankićem, oboren je od strane neprijateljskih snaga iz okupiranog područja susjedne R. Hrvatske.

Delegaciji iz USK pridružio se i gradonačenik Grada Slunja koji je govorio o razmjerima zločina srpskog agresora na okupiranim područjima.

U noći 27. na 28. maja,  mučki su ubijeni dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji državni ministar vanjskih poslova, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde BiH, Mensur Šablić tadašnji savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu i Fadil Pekić lični pratilac dr, Ljubijnakića. Za pogibiju državne delegacije još niko nije odgovarao.

Po povratku u USK, delegacija je posjetila gradsko mezarje Humci, katoličko groblje Žegar, Partizansko groblje te mezar  rahmetli dr. Ljubijankića. U kabinetu premijera Huseina Rošića, prije posjete mjestu pogibije u  Republici Hrvatskoj, upriličen je prijem za članove porodica poginulih članova državne delegacije. Premijer Rošić prigodnim riječima obratio se prisutnim i još jednom podsjetio na velika djela, koja su ovi bosanski  sinovi ostavili iza sebe.

FOTO: krajina.BA

Nakon toga, sinoć u 19 sati održana je svečana sjednica Skupštine USK na kojoj su se obratili predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić te premijer Vlade USK dr. Husein Rošić.

– Bio je to maj, 1995. godine. Bjesnila je agresorska ofanziva. Možda jedna od najžešćih. U Bihaću, u zgradi nedaleko od ove u kojoj se nalazimo, održavala se konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Unsko-sanski kanton bio je prvi federalni kanton. Takva je Krajina. U najtežem uvijek prvi, uvijek najbolji, uvijek najsrčaniji. Gdje bi drugi posustali Krajišnik neće. Takvi ljudi, kao sa onih klesanih stećaka, kazao je na svečanoj sjednici Skupštine premijer USK i poručio: Krajina je zapadna kapija Bosne. Krajina je bastion bosanstva i temeljnih vrijednosti na kojima naša domovina počiva. Čuvati Krajinu jednako je – čuvati Bosnu.

Dokumentarnom izložbom o rahmetli dr. Irfanu Ljubijankiću  “Gospodin iz Bosanske bašte” u izložbenom salonu Muzeja USK, završene su aktivnosti povodom obilježavanja 27. maja Dana USK, p

  • Podsjetimo na vrlo umne riječi dr. Irfana Ljubijankića:

 “Pošto je naš osnovni cilj opstati, mi našem narodu moramo izboriti slobodu, ali ne po svaku cijenu, što znači da cilj ne opravdava sva sredstva. Drugim riječima, to znači da trebamo uvijek misliti na osnovne moralne ljudske i etičke norme, ne vraćati zlo jer mi nismo zli ljudi, ne služiti se njihovim lošim metodama i uvijek imati na umu da sve što činimo to drugi gledaju. Ne možemo se mi danas ponašati kao zločinci, ne samo što mi to nećemo već i zato što nam to nije u genima. Naši preci su nam ostavili u amanet ljudstvo, poštenje i humanost. Tri najviše civilizacijske vrline, u njima je razum i snaga veća nego u maču. Zato ja danas u ovakvom na oko bezizlaznom stanju, u kakvom se momentalno nalazimo, vjerujem u budućnost Bosne i Hercegovine. Upravo zato što veliki dio našeg naroda u svojim genima nosi ove civilizacijske vrline i volju za slobodom.”

Previous Bosna i Hercegovina danas igra prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom
Next Spaha, Miske, Vedo, hvala vam!

You might also like

NAŠI DANI

Prijem za dobitnike Zlatne i Srebrne značke UNSA

Općina Centar izdvojila je 10.000 maraka za 18 najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu dobitnika priznanja Zlatna i Srebrena značka. Aleksa Piljak dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Pravni fakultet

NAŠI DANI

Novalić: Povećanje zaposlenosti je dokaz ekonomskog oporavka

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ponovio je danas da je za provođenje reformi za koje su se opredijelili potrebno mnogo više vremena te da se sve ne može

NAŠI DANI

Uz 26. godišnjicu 1. korpusa A RBiH: Više od 6.000 boraca položilo život u odbrani Bosne i Hercegovine

  Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te na Šehidskom mezarju Kovači obilježena je 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, javlja Anadolu Agency (AA) Brojni