U Sarajevu obilježena 555. godišnjica Ahdname

U Sarajevu obilježena 555. godišnjica Ahdname

 

U Sarajevu je danas održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 555. godišnjice od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im garantovana prava vjerskog djelovanja i sigurnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor”, koje je organizator manifestacije, rekao je da je ovo tradicionalna međunarodna manifestacija kojom se obilježava multikulturalnost i zajedništvo u različitostima.

”Ahdnama je priznavanjem drugih i drugačijih upravo očuvala šarolikost na ovim prostorima koja i danas postoji. Nije nestao niti jedan narod niti jedan jezik niti jedna vjera, naprotiv, neka su se plemena razvila u narod”, rekao je Halilović i dodao:

”Kada je Evropa bila u mraku po pitanju ljudskih prava, sloboda i multikulturalnosti, Osmanlijsko carstvo je bilo itekako ispred Evrope civilizacijski. Može se reći da i danas Ahdnama ima svoj udio u šarolikosti Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu Balkana.”

Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dodijeljeno je priznanje ”Zlatna Ahdnama”. Zvizdić je u obraćanju naveo kako borba za očuvanje najdragocjenijih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva nikad nije bila aktuelnija.

”Ugrožavanje ljudskih prava i sloboda ne može nikada i nigdje biti tolerirano niti se može pravdati bilo kakvim razlozima”, dodao je Zvizdić.

Mirko Pejanović, predsjednik ovogodišnjeg Odbora za dodjelu priznanja istaknutim pojedincima, dodijelio je povelju ”Prijatelj Bosne”. Povelja je dodijeljena Justinu Trudeau, premijeru Kanade, Zoranu Zaevu, premijeru Makedonije, Mevlutu Cavusogluu, ministru vanjskih poslova Turske, Čedomiru Jovanoviću, predsjedniku LDP-a Srbije, Sulejmanu Ugljaninu, predsjedniku BNV-a Srbije.

Previous Spaha, Miske, Vedo, hvala vam!
Next Tuzlanska so plasirana na tržište Katara

You might also like

NAŠI DANI

Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su 15. decembra 2021. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom

NAŠI DANI

Dr. Lagumdžija u Seulu – “Presude Karadžiću i Mladiću su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu”

  Obraćajući se na završnom skupu Svjetskog Mirovnog Samita u Seulu (WARP) pred oko 50.000 aktivista, dr Zlatko Lagumdžija, na bazi savremenih bosanskohercegovačkih iskustava  je govorio o neophodnosti i načinima prevencije

OTPOR BOSNE

Patriotsko druženje heroja i građana Kaknja (FOTO)

U kakanjskoj oazi domoljublja i bosnoljublja danas su dostojanstveno dočekani dobitnici najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” ZDK. Kaknju je pripala čast da bude domaćin tradicionalnog druženja nosilaca