U Sarajevu otvorena izložba o satovima iz masovnih grobnica u Krajini

U Sarajevu otvorena izložba o satovima iz masovnih grobnica u Krajini

 

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka, u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992. – 1995. otvorena je izložba fotografija nastalih tokom ekshumacija u različitim masovnim grobnicama u Krajini, uključujući i Tomašicu u Prijedoru, prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru izložbe “Kad je vrijeme stalo”, prikazani su satovi i drugi lični predmeti pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, ali i drugim grobnicama s područja Prijedora i Sanskog Mosta među kojima Bišćani – Sredice, Bešlagića mlin, Donji Kamengrad – Lučica.

Izložba autora Muje Begića, koji se preko dva desetljeća bavi istraživanjem zločina protiv čovječnosti i akademskog produkt dizajnera Edisa Vojića građani će moći pogledati u Muzeju u naredna tri dana.

“Ovdje su satovi ne samo iz Tomašice nego iz više grobnica. Nastali su kao rezultat ekshumacija, obdukacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava s područja Bosanske Krajine. Međutim, ona može biti univerzalna za bilo koji prostor i bilo gdje”, pojasnio je Begić.

Za izložbu su se odlučili, kako je kazao, s ciljem pokazivanja da vrijeme nije stalo. Također, istakao je, na ovaj način žele pokazati da žrtve neće biti zaboravljene.

“Tu smo da odamo dužno poštovanje i kažemo da mi nemamo pravo da zaboravimo nevino ubijene žrtve. Satovi simboliziraju trenutak i većina tih satova, koje smo pronašli prilikom ekshumacija, su stali u vrijeme kada su ubijeni. U procesu ekshumacija smo imali trenutaka kada smo satove, prilikom pronalaska, malo protresli i oni su počeli raditi. Zapravo, to je bio motiv za ovu izložbu, da kažemo da vrijeme za žrtve ne može stati i da mi imamo obavezu da ih se sjećamo”, poručio je Begić.

Govoreći o dugogodišnjem radu na ekshumacijama Begić je naglasio da se emocije u potpunosti ne mogu isključiti.

“Najteže pada neizvjesnost s kojom otvaramo grobnicu. Svaki novi pronalazak žrtava daje nam i novi motiv da možemo porodicama ponuditi barem posmrtne ostatke žrtava. Godinama se vežemo za porodice žrtava i za određene žrtve”, kazao je Begić navodeći da njima, koji rade na ekshumacijama, najteže pada pronalazak djece.

-Dan bijelih traka, 31. maj, obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana. Srpske snage su 31. maja 1992. godine naredile putem javnog glasila da svo nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake.

Iz Prijedora je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Trnopolje i Omarska, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, djece i žena nesrpske nacionalnosti.

Izvor: Agencije
Previous Reprezentativci Bosne i Hercegovine doputovali u Južnu Koreju: Džeko i Pjanić privukli pažnju domaćina
Next Džumhur u trećem kolu Roland Garrosa!

You might also like

NAŠI DANI

‘Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države’

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, obratio se Bosancima i Hercegovcima na proslavi Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine u Chicagu, piše Moja BiH. “Dragi moji Bosanci i Hercegovci dozvolite

NAŠI DANI

Počeo memorijalni pohod ”Grebak – put života”

U Organizaciji planinarskog kluba ”Goražde – Maglić” danas je počeo  tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”. Dvodnevna manifestacija i ove godine dio je  programa obilježavanja 1. marta –

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prokleto jezero

Sudski sistem međunarodne pravde osudio je dosada najviše rangiranog političara iz jugoslovenskog rata, Radovana Karadžića, za zločin genocida: taj je doživio presudu, i vjerovatno će u zatvoru dočekati prirodnu smrt