Odabrano idejno rješenje spomen obilježja stradalim učesnicima Marša smrti, Srebrenica – Nezuk 1995. godine

Odabrano idejno rješenje spomen obilježja stradalim učesnicima Marša smrti, Srebrenica – Nezuk 1995. godine

 

Nakon obavljene konkursne procedure, Općina Sapna je izvršila odabir najboljeg rada na izradi „Idejnog rješenja za izgradnju spomen obilježja stradalim učesnicima proboja – Marša smrti, Srebrenica – Nezuk 1995. godine“

 

 

Za najbolji konkursni rad odabrano je idejno rješenje autora Ramiza Muminovića, diplomiranog inženjera građevine iz Tuzle, koji je za svoj rad u skladu sa Konkursom za izradu idejnog rješenja, nagrađen sa 5.000,00 KM.

 

Tim povodom općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za autora, kojem je čestitao na osvojenoj nagradi i poželio uspjeh u daljem radu.

 

Prema idejnom rješenju, radi se o monumentalnom zdanju koje se sastoji iz dva dijela, spomen sobe i spomen obilježja a koje bi se gradilo u Nezuku na lokalitetu Debeljak.

 

Ideja spomen obilježja je „Put stradanja, put spasa“ kao bezvremenski objekat i podsjetnik na sve žrtve i stradanja, sadašnjim i budućim generacijama, da se nikada ne zaboravi strašni zločin genocida nad stanovništvom „zaštićene zone“ UN-a u Srebrenici.

 

„Srebrenički put stradanja“ simbolizuje patnje kroz koje su prošli preživjeli na putu do slobodne teritorije od Srebrenice do Nezuka. Ovo spomen obilježje će biti posvećeno onima koji nisu uspjeli preći taj put i koji su na najbrutalniji način ubijeni.

Samo spomen obilježje će činiti plato na površini od oko 1.360 metara kvadratnih na kojem će se nalaziti portal/vrata koja simboliziraju „Vrata spasa“ – put u slobodu, Nezuk kao slobodnu teritoriju i san svih koji su se odlučili na proboj iz opkoljene Srebrenice. Iznad vrata, čija je visina oko 10 metara, predviđeno je postavljanje kružnih cijevi raznih dužina i prečnika koje predstavljaju žrtve različite životne dobi što opet označava namjeru zločinaca da ubiju i dječaka i starca. Spiralna „Omča“ (elipsa) oko „Vrata spasa“ predstavlja neprijateljski obruč oko kolone učesnika proboja ali i omču kao žicu ili konop kojima su vezane zarobljene žrtve iz kolone.

 

Prolaskom kroz „Vrata“ dolazi se do mjesta odavanja počasti stradalim učesnicima proboja – „Marša smrti“ na kojem je predviđena ploča sa ugraviranim nazivom spomen obilježja i „Srebrenička molitva“.

Četiri monumentalne trougaone ploče simboliziraju četiri strane svijeta i novu nadu i početak za sve preživjele. Trougao simbolizira i „životni trougao“, rađanje, život i smrt. Na pločama, sa unutrašnjih strana, nalaziće se ugravirane zabilježene poruke učesnika proboja kao svjedočanstvo onoga šta su preživjeli. Između svake ploče je ostavljen uzak prolaz za posjetioce koji izaziva osjećaj tjeskobe, straha, izgubljenosti a koji je ipak na kraju otvoren što opet simbolizira nadu, želju za slobodom i spas.

Na platou je planirano postavljanje 11 ljiljana koji simbiliziraju 11. juli datum sjećanja na srebrenički genocid i broj 8372… koji predstavlja broj ubijenih u srebreničkom genocidu.

 

Zbog konfiguracije terene, predviđena je i izrada potpornih zidova na kojima će biti ispisane izjave svjedoka srebreničkog genocida, te mnogi drugi sadržaji koji ovom objektu daju izgled jedinstvenog historijskog zdanja.

 

Izgradnja spomen sobe je planirana rekonstrukcijom postojećeg devastiranog objekta koji se nalazi pored predviđene lokacije za izgradnju spomen obilježja i biće sastavni dio ovog kompleksa.

Općina Sapna će u narednom periodu obezbjediti neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju te u saradnji sa drugim institucijama raditi na obezbjeđivanju sredstava za izgradnju ovog objekta.

Predviđena ukupna vrijednost ovog monumentalnog i jedinstvenog zdanja iznosi 566.521,98 KM.

Previous Bosanac Adel Hafizović čokoladicom osvojio tržište Austrije
Next Univerzitet SSST iz Sarajeva najbolje rangirani univerzitet u regiji jugoistočne Evrope!

You might also like

NAŠI DANI

Rusi osnivaju političku stranku u našoj državi: Kusturica, Dodik, Pavlović i Bećković kao marionete i promotori ruske politike u Bosni

Rusi planiraju osnivanje svoje političke stranke u Bosni i Hercegovini, saznaje Žurnal iz više domaćih i međunarodnih izvora. Za te svrhe već je obezbijeđeno oko 800 hiljada maraka, a na

OTPOR BOSNE

Tuzla: Obilježena 24. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

U Bosanskom kulturnom centru danas je upriličena Svečana akademija u povodu obilježavanja 24.godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992.

NAŠI DANI

Počinje modernizacija terminala B Aerodroma Sarajevo, radovi vrijedni 30 mil. KM

  Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja radove na modernizaciji svojih terminala, s tim u vezi raspisan je javni poziv za Izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na modernizaciji i dogradnji terminal B,