Srednjovjekovni bosanski gradić Počitelj oživljavaju posjetioci iz raznih dijelova svijeta

Srednjovjekovni bosanski gradić Počitelj oživljavaju posjetioci iz raznih dijelova svijeta

 

Srednjovjekovni gradić Počitelj u dolini Neretve koji plijeni pažnju brojnih prolaznika magistralnim putem od Mostara prema Metkoviću s lijepim sunčanim vremenom je postao turistička atrakcija gostiju iz raznih dijelova svijeta.

“Počitelj je neprocjenjivo blago historijskog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera“, stav je brojnih povjesničara i kulturnih djelatnika ali i posjetilaca koji svojim dolaskom svjedoče raskoš jedne od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Počitelj postao turistička atrakcija gostiju iz raznih dijelova svijeta

Počitelj postao turistička atrakcija gostiju iz raznih dijelova svijeta

Gepostet von Oslobodjenje am Sonntag, 10. Juni 2018

Počitelj je opjevan u mnogim pjesmama i stoljećima je inspiracija raznih umjetničkih djela progovarajući iz svakog kamena univerzalnim jezikom o civilizacijama koje su se u njemu smjenjivale.
Stoga posjetioci žedno fotografišu prizore srednjovjekovnog gradića koje mnogi mogu samo vidjeti u dobrim povijesnim filmovima.

Prema predaji Počitelj znači mjesto za počivanje, odnosno odmor ili mjesto gdje sve počinje, a da je zaista tako dovoljno je prošetati sokacima starog grada i spoznati njegovo pravo značenje.

Foto: AA

Previous Američki poslovni magazin uvrstio Sarajliju među 30 nadolazećih biznis lidera
Next Časna sestra Blanka i mualima Šejla pomažu pravoslavnu porodicu s petero djece

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosansko posuđe ‘najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne’

M. Wencel je svojim istraživanjima došla čak do zaključka “da najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne u XIV I XV stoljeću nisu stećci. Glavna bosanska umjetnička forma bile su tucane, ornamentisane

BH RAZGLEDNICA

Sarajevski konjanici krenuli u pohod na Ajvatovicu

Članovi konjičnog kluba “Hidalgo” jutros su iz sarajevskog parka At mejdan krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će ovog vikenda biti održana centralna manifestacija 507. “Dani Ajvatovice”, jednog od

BH RAZGLEDNICA

Razglednice iz Srebrenice – proljeće u bosanskoj idili (FOTO)

Sestre Ćamka, Kadira, Fatima i Dženeta Bektić iz Srebrenice koje je u januaru ove godine javnost u regiji upoznala kroz fotografije filmskog režisera Ade Hasanovića, ponovo jašu svoje konje. Ovaj