Najmlađi hafiz u BiH: Vrijeme rasporedim, malo za školu, malo za Kur’an i karate

Desetogodišnji Abdurahman Tabaković iz Ilijaša kod Sarajeva najmlađi je hafiz u Bosni i Hercegovini.

Krajem augusta je u mektebu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu Abdurahman proučio završne ajete iz Kur’ana te na taj način napamet poručio cijeli Kur’an pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je porodicu Tabaković u njihovom domu u Ilijašu. Na vratima su nas dočekali Abdurahman i njegov otac Hamzalija. Ponosna je cijela porodica na uspjeh desetogodišnjeg Abdurahmana.

Odricanja je bilo kao i kod svakoga ko želi biti uspješan u nečemu. U septembru je krenuo u peti razred osnovne škole, a raspust je morao posvetiti ponavljanju Kur’ana. Inače, trenira i karate, a često sa drugovima igra i fudbal.

Njegovi dani, kako kaže Abdurahman za AA, su počinjali tako što ustane, doručkuje i do podne uči Kur’an.

“Za dan sam učio po stranicu Kur’ana. Na kraju, pred komisijom sam učio dva džuza. Početak je bio najteži, ali kasnije je bilo sve lakše i lakše”, ispričao je Abdurahman.

Uspijevao je i uspijeva uskladiti školske obaveze, sport i učenje Kur’ana.

Roditelji velika podrška

“Rasporedim vrijeme. Odvojim malo vremena za školu, malo za Kur’an, karate. Bilo je i težih situacija, zavisno od težine ajeta koji sam učio. Ranije sam imao vremena i za neke druge stvari, kao i druženje sa drugarima, ali ovaj sada raspust sam se morao pripremiti jer sam morao pred komisiju. Igrao sam se i sa drugarima, ali manje nego prije”, ispričao je Abdurahman.

Ovaj desetogodišnjak igra i fudbal u slobodno vrijeme. Inače, Abdurahman kaže da je presretan što je sada najmlađi hafiz u BiH.

“Roditelji su mi bili velika podrška. Podržavali su me i kazivali da ja to mogu. Imao sam podršku i u školi kao i na karateu”, poručio je Abdurahman i odao da želi postati doktor islamskih nauka.

Njegov otac Hamzalija ističe da je, kao i svaki otac, želio sina da poduči Kur’anu.

“Kada sam počeo da ga podučavam Sufaru vidio sam da mu ide odlično. Onda sam počeo da ga učim suru Bekaru. Tada sam vidio da ima dara za to”, ispričao je Hamzalija o počecima učenja Kur’ana sa sinom Abdurahmanom.

Tada je pokrenuto i udruženje u Ilijašu za učenje Kur’ana. Hamzalija je tamo poveo i Abdurahmana.

Najsretnji dan u životu

“Rekao sam hafizu da ga malo ispita. Tada je već znao 30 stranica sure Bekara”, ispričao je Hamzalija. Kako kaže, na početku je učio napamet po dvije stranice za tri dana, zatim se broj stranica povećavao dok nisu došli do toga da Abdurahman uči po stranicu dnevno.

“Nauči stranicu za dan i ponovi staro već naučeno. Sve je trajalo oko tri godine, sa ovom završnom. On je Kur’an naučio sa devet godina i dva mjeseca, šest dana prije Kurbanskog bajrama prošle godine. Međutim, pošto ide u školu, a i trenira karate, do raspusta ove godine je samo ponavljao da ne bi zaboravio. Kada je došao na raspust onda smo krenuli kod hafiza Omera Zulića u Sarajevo, koji ga je preslušao tri hatme”, istakao je Hamzalija.

Prema njegovim riječima, hafiz Zulić je dao zeleno svjetlo da može ići pred komisiju.

“Neko želi da mu sin bude fudbaler, ovo ili ono, ali moja supruga i ja smo željeli ovo i to smo i dobili. To je najveći ponos i najsretniji dan u životu. Meni nije bilo sretnijeg dana”, poručio je Hamzalija.

Ističe da je Abdurahman imao dobre učiteljice koje su imale razumijevanja za njegove dodatne napore koje je ulagao da nauči Kur’an.

Previous Mostarski muftija Dedović: ČUVAJMO NAŠE TUMAČENJE ISLAMA
Next Volonteri i srednjoškolci Konjica obilježili godišnjicu rođenja Zuke Džumhura

You might also like

HISTORIJA

Hadžije Bosanci-katolici u Palestini

Po sebi se razumije, da je kršćane sviju vremena i iz svih krajeva vuklo srce u Svetu Zemlju, naročito u grad Jeruzalem, da ondje izliju svoja čuvstva i ponesu u

DUHOVNOST

Mostarski muftija Dedović: ČUVAJMO NAŠE TUMAČENJE ISLAMA

Bajram namaz u Mostaru se klanjao u 40 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija klanjanja bajram namaza održana je u sportskoj dvorani Univerzitetsko -sportsko rekreativnog centra „Midhat Hujdur Hujka“. Bajram namaz

DUHOVNOST

Hadžije iz Bosne i Hercegovine doputovale u Medinu

Hadžije iz Bosne i Hercegovine doputovale su u Medinu, svi su dobro i zdravo i danas će imati priliku da se odmore i pripreme za sutrašnje obilaske važnih mjesta, potvrdili