I Rožaje će imati svoju Baščaršiju: Na trgu će se graditi sebilj

I Rožaje će imati svoju Baščaršiju: Na trgu će se graditi sebilj

 

Trg u Rožajama uskoro će ličiti na sarajevsku Baščaršiju, budući da su gradske vlasti odlučile da na trgu izgrade sebilj isti kao u prijestonici Bosne i Hercegovine.

Sebilj je zapravo fontana posebnog oblika na trgovima, na kojoj po tradiciji sebiljdžija zahvata vodu iz korita i besplatno napaja žedne.

Kopije sarajevskog sebilja nalaze se u Beogradu, Rimu i Zagrebu. Veliki broj sebilja se nalazi u Turskoj, naročito Istanbulu, ali i van Turske i u mnogim drugim državama u kojima većinu stanovnika čine muslimani ili su nekada pripadale Osmanskom carstvu.

Rožaje će tako dobiti još jedan simbol grada, a u sklopu rekonstrukcije planirano je da se ugradi nova led rasvjeta na trgu, moderni mobilijar i ljetnje bašte.

Prema idejnom rješenju, suncobrani i tende u ljetnjim baštama biće iste boje i oblika, pa će se na taj način izbjeći dosadašnje šarenilo koje ne ostavlja utisak uređenog i sređenog gradskog jezgra.

Predsjednik rožajske opštine Ejup Nurković kazao je za Radio Rožaje da je uređenje trga samo nastavak izgradnje i poboljšanja nfrastrukture u ovom gradu koja je započeta prije skoro četiri godine.

“Idejno rješenje radili su mladi i stručni ljudi koji prate trendove u arhitekturi i vješto ih komponuju sa tradicionalnim vrijednostima po kojima su prepoznatljivi gradovi u kojima se prožimaju i nadopunjuju istok i zapad. To je primijenjeno i u idejnom rješenju za gradski trg u Rožajama”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, uže jezgro grada proteklih godina je zbog prenatrpanosti stambenim i poslovnim objektima, dobilo neplanski opis.

“To nije ostavljalo puno prostora za drastičnu urbanističku relaksaciju”, zaključio je Nurković.

Previous Aiman Šemdin nosi zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju SP-a u Rusiji
Next Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića: Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe

You might also like

SANDŽAK

Beograd: Izetbegović se sastao s Ugljaninom i Zukorlićem

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno postići puno nacionalno jedinstvo o ključnim pitanjima za Bošnjake Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjakog naroda razgovarao je danas

NAŠI DANI

Bošnjaci iz Sandžaka i Albanci iz Preševske doline traže da budu uključeni u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je predočio Kurtiju da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da traže da se založi da i

KULTURA I UMJETNOST

Aldemar Ibrahimović, bošnjački slikar iz Sandžaka: Naš identitet najvidljiviji je u arhitekturi, a ta arhitektura je bila impozantna

Aldemar Ibrahimović (61), jedno je od najistaknutijih imena bošnjačkih slikara. Rođen je u Rožajama u Crnoj Gori, gdje i danas živi i radi u prosvjeti. Akademiju likovnih umjetnosti završio je