List “BH Glas“ informator bosanskohercegovačke zajednice u Danskoj

List “BH Glas“ informator bosanskohercegovačke zajednice u Danskoj

 

Bosanskohercegovačka zajednica u Kraljevini Danskoj može se pohvaliti veoma dobrom organizacijom još od prvih dana kada su kao izbjeglice bili primorani doći u tu skandinavsku zemlju.

Bosanskohercegovački list “BH Glas“ samo je jedan od primjera da Bosanci i Hercegovci i uslijed svojih svakodnevnih profesionalnih obaveza brižno čuvaju vezu s svojom maticom Bosnom i Hercegovinom.

– Dugogodišnja tradicija –

Fadil Ćatović, glavni urednik lista “BH Glas“ iz Vejlea, ističe da se ekipa okupljena oko tog lista može pohvaliti kako on izlazi još od kraja prošlog stoljeća što je svakako rijetka pojava kada je riječ o listovima bosanskohercegovačke dijaspore.

“Sada već davne 1999. godine shvativši značaj da naša zajednica treba imati svoj printani mediji krenuli smo u projekat zvani ‘BH Glas’. Iako je bilo neizvjesnih situacija, ipak smo uspjeli da održimo kontinuirano štampanje ovog lista. Činjenica je da se možemo pohvaliti dugogodišnjom tradicijom jer ovaj list izlazi bez prestanka još od kraja prošlog stoljeća što je definitivno jedan veliki uspjeh“, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Fadil Ćatović.

Kada je riječ o temama koje ovaj list tretira, Ćatović ističe da se urednička politika bazira na pozitivnim pričama iz Bosne i Hercegovine, ali i Kraljevine Danske. Često se, također, na stranicama “BH Glasa“ mogu pročitati i interesantne priče o uspješnim mladim ljudima u Skandinaviji, a koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

“Naš list se bavi promovisanjem pozitivnih priča, kako iz naše domovine Bosne i Hercegovine, tako i iz Kraljevine Danske. List izlazi jednom mjesečno i on obiluje raznovrsnim pričama koje plijene pažnju naših sugrađana u Kraljevini Danskoj. Činjenica je da veliki broj mladih i uspješnih ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine žive u Kraljevini Danskoj, stoga prostor dajemo i takvim pozitivnim pričama kako one ne bi ostale samo unutar naše zajednice u Kraljevini Danskoj“, kaže Ćatović.

– Volonterski rad –

Redakcija lista “BH Glas“ od njegovog prvog broja radi na volonterskoj osnovi. Svi članovi redakcije, ali i saradnici zauzeli su takav stav koji se do danas nije promijenio. Ovaj list je, također, besplatan, a da bi se posjedovao potrebno je platiti simboličnu cijenu poštanskih usluga.

Cilj je, kako kaže Ćatović, da se putem “BH Glasa“ promoviše bošnjačka kultura i bosanski jezik, što je dosta vrednije i trajnije dobro.

“Odluku o tome da ‘BH Glas’ ne naplaćujemo našim čitaocima donijeli smo još na samom početku i ta odluka se nije promijenila. Naravno, bilo je trenutaka kada smo nailazili i na razne poteškoće, ali nismo posustajali. Svi zajedno činimo da ‘BH Glas’ bude veoma kvalitetno glasilo i izvor informacija za mnogobrojnu bosanskohercegovačku zajednicu u Kraljevini Danskoj”, navodi Ćatović.

Zajednička ideja i cilj oko kojih su se okupili su promocija bošnjačke kulture i bosanskog jezika u Kraljevini Danskoj.

“Posebno bih istako da list izlazi u oko tri stotine primjeraka mjesečno, što naravno može dosta bolje, ali je i to pristojna brojka,” konstatuje Ćatović.

Previous Na Kovačima obilježen Dan šehida: Njegujemo sjećanje na najbolje bosanske sinove
Next Obilježena 25. godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Premijera serije “Osvajač Al-Qudsa – Salahuddin Ejjubi”

Dugo očekivana nova serija TRT 1 “Osvajač Al-Qudsa – Salahuddin Ejjubi” ispričat će priču o osvajanju Al-Qudsa i kasnijem usponu islamskog svijeta. Serija o hrabrom junaku, vitezu islama Salahuddinu Ejjubiju

KULTURA I UMJETNOST

Kalesija: Premijerno prikazan film “Devet disidenata” (VIDEO)

U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović u Kalesiji, sinoć (utorak) je održana premijera prvog bosanskohercegovačkog kratkog igrano-dokumentarnog filma, rađenog u tehnici VR 360 Video, pod naslovom „Devet disidenata“, koji je

NAŠI LJUDI

Australija: dr Džavid Haverić na 16. dodjeli AMAA proglašen profesionalcem godine

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Australian Muslim Achievement Awards, koja se održala 11. februara u Melbourneu, za 30-godišnji istraživački i spisateljski rad u oblasti historije islama u Australiji, akademik dr