Bosanski i Crnogorski antifašisti na Tjentištu obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci

Bosanski i Crnogorski antifašisti na Tjentištu obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci

 

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine i Savez udruženja boraca NOR-a Crne Gore organizovali su na Tjentištu akademiju „Barjak časti i slobode“, tokom koje su evocirana sjećanja na Petu neprijateljsku ofanzivu i herojski proboj partizana kroz obruč višestruko brojnijeg neprijatelja prije 75 godina, u Drugom svjetskom ratu.

Kraj spomen-kosturnice u kojoj počiva 3.301 od više od 7.000 partizana poginulih tokom maja i juna 1943. godine, položeni su vijenci, odata počast i dato obećanje da njihova žrtva neće biti zaboravljena.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš rekao je da se cijeli region postepeno vraća tekovinama antifašizma.

“Ponovno buđenje fašizma i revizionističke politike pojedinih država na Balkanu, koje vraćaju ustaštvo, četništvo i sve one poražene snage, izazov su za snage antifašističke koalicije. Iz tog razloga, ovakve godišnjice, a to su časna bitka na Neretvi, Sutjesci, zasjedanja AVNOJ-a, ZAVNOBiH-a, u suštini su poziv da se ponovo ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je njegovanje vrijednosti antifašističke borbe”, rekao je Nakaš.

Na najmasovniji skup na Tjentištu nakon rata u Bosni i Hercegovini došli su antifašisti iz skoro svih bivših jugoslovenskih republika.

“Crna Gora njeguje revolucionarne tradicije, i zvanična državna politika i svi mi sa pijetetom se odnosimo prema bici na Sutjesci, prema 3.000 i nešto poginulih boraca i na svaku proslavu dođemo preko Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz Plužina”, rekao je Milinko Ćuković iz Plužina u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije
Previous Obilježena 25. godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke
Next Stari grad Bužim (FOTO)

You might also like

HISTORIJA

KOSAČIN “LJUBAVNI SLUČAJ”

Blagaj je jedan od dva bosanska grada koje prvi put u historiji spominje bizantski car Porfirogenet u svom čuvenom spisu iz 10. stoljeća – De Administrando Imperio (O upravljanju carstvom).

NAŠI DANI

Britanska volonterka na Zapadnoj obali: Palestinci ne zaslužuju ovo što im se događa

Britanka Christine Drake, koja radi kao humanitarka na okupiranim palestinskim teritorijama, rekla je da palestinsko-izraelski sukob proizlazi iz “ilegalne okupacije”, ali ga međunarodni mediji iskrivljuju usvajajući izraelski narativ, javlja Anadolu.

NAŠI DANI

Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno, javlja agencija Patria. Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U