Selektor srbijanskih fudbalera: ‘Ja sam iz zemlje sa više kultura, iz Bosne!’

Selektor srbijanskih fudbalera: ‘Ja sam iz zemlje sa više kultura, iz Bosne!’

 

Mundijal u Rusiji postaje sve zanimljiviji. Prati se s pažnjom i u našoj zemlji, iako Zmajevi nisu izborili plasman. Večeras je Hrvatska odigrala odlično i s visokih 3:0 savladala favorizovanu Argentinu predvođenu Messijem.

Selekciju Hrvatske (bosanski B tim), koju s klupe predvodi Livnjak Zlatko Dalić, ova pobjeda vodi u osminu finala. Sutra će taj plasman pokušati ostvariti i istočni susjedi – selekcija Srbije.

Možda zvuči pretenciozno Hrvatsku nazvati ‘bosanskim B timom’, ali pored pomenutog selektora i veliki broj fudbalera Vatrenih (Rakitić, Kovačić, Mandžukić, Ćorluka, Lovren, Jedvaj…) vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine. To je fakat. U RH pak njihovo porijeklo spominje se isključivo kada gube (svakako u negativnom kontekstu), u ovakvim prilikama – nikako.

U petak nas čeka novi zanimljiv dvoboj na SP-u. Sastaju se od 20 sati Švicarska i Srbija. U prvim mečevima i jedni i drugi pokazali su dobar fudbal. Balkanska selekcija bila je bolja od Kostarike, alpska selekcija odigrala je neriješeno protiv Brazila.

U obje pomenute selekcije također možemo naći fudbalere porijeklom iz naše zemlje, a i selektori su im Bosanci. Švicarsku predvodi Sarajlija Vladimir Petković, dok je na klupi Srbije Zeničanin Mladen Krstajić. Ovaj potonji dao je vrlo zanimljivu izjavu medijima iz Švicarske.

“Igraćete protiv Švicarske, u kojoj ima mnogo fudbalera sa albanskim korijenima?” – bilo je pitanje jednog švicarskog novinara postavljeno Krstajiću, na šta je selektor Srbije odgovorio:

“To je politika. A ja ne pričam o politici”.

“Dakle, Vi mislite da je ova politička komponenta nevažna?”, nastavio je novinar.

“Znate, ja sam iz zemlje sa više kultura, iz Bosne. Otac mi je Crnogorac, majka Srpkinja. Ja sam internacionalni čovjek. Nacionalnost mi nije presudna, već mi je presudno to što je Švicarska veoma dobar tim”.

“I to ekstremno multikulturalan tim”, dodao je Švicarac.

“Slažem se. I to je dobro za Švicarsku. Poštujem svakog igrača, nevezano za to iz koje zemlje dolazi” – poentirao je Bosanac na klupi Srbije.

 

I.. naravno. Čestitamo Hrvatskoj na maestralnoj pobjedi nad gigantima južnoameričkog i svjetskog fudbala.

 

Previous Univerzitet u Sarajevu promovisao 81 doktora nauka i umjetnosti (VIDEO)
Next Još jedan Bosanac u NBA ligi: Musa u Brooklynu! (VIDEO)

You might also like

SPORT

Novi selektor Sergej Barbarez: Bićemo ponosni kada budemo nosili grb Bosne i Hercegovine

Sergej Barbarez, novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, poručio je da na ovu poziciju dolazi sa velikom željom i velikim ponosom da kao tim učine dobre stvari, javlja Anadolu. U

SPORT

Novi Grad: Otvorena sportska dvorana uz Osnovnu školu “Umihana Čuvidina”

Na Dan Općine Novi Grad Sarajevo i 43. godišnjicu njenog formiranja svečano je otvorena sportska dvorana uz Osnovnu školu “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku sa pratećim sadržajima. Stavljanje u funkciju

RIJEČ

Tahirović: Jedino je Bošnjacima stalo do saveza, ‘drugi’ i ‘treći’ opstruiraju

Bivši kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Enid Tahirović govorio je za Novi Dan N1 televizije o problemima među članovima Upravnog odbora