Bosanskohercegovački inovatori osvojili 15 priznanja

Bosanskohercegovački inovatori osvojili 15 priznanja

 

Sa šest inovacija, predstavljenih tokom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja.

Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inženjer, za inovaciju „injekcija bez vidljive igle“.

Dvije je dobio od organizacionih komiteta, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu.

Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma: „Za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem nauke i tehnologije“. Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: „Kroz trnje do zvijezda“.

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za „nano-magnetički filter fluida“.

Zlatnu medalju bukureštanskog unverziteta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u oba grada.

Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni bronzanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a bronzanu u Poljskoj, za “višečlanu spiralnu oprugu”.

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi „Invent-Arena“.

Cjelokupni dojam izuzetne uspješnosti potvrđuje i činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih orgnizacija (IFIA) predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog sekretara bh. Asocijacije.

U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član Organizacionog odbora izložbe u Trinecu

Povodom još jednog velikog uspjeha zadovoljstvo nastupom Asocijacije inovatora BiH izrazio je predsjednik Češke unije inovatora i racionalizatora Lukaš Zmekšal, saopćeno je iz ove asocijacije, prenosi Oslobođenje.

Previous Moguća nova kazna za Srbiju na Mundijalu: Srbi veličali ratne zločince i genocid u Srebrenici (VIDEO)
Next Izložba "Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele"

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

  Ova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i otkrivaču dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg

NAUKA I TEHNOLOGIJA

11-godišnji genijalac iz Zenice napravio “pametnu kuću”, glasom kontrolira uređaje

Da je Bosna i Hercegovina prepuna talenata, najbolje svjedoči 11-godišnji genijalac iz Zenice Dado Džidić, koji je primjer da se moderno doba u kojem živimo, ali i sve veća popularizacija

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovatorica Mensura Pašić izumila uređaj za zamjenu narukvice na ručnom satu

Mensura Pašić (37), inžinjer elektrotehnike iz Tuzle,izumila je uređaj za zamjenu narukvice na ručnom satu, javlja AA. Radi se o jedinstvenoj inovaciji koja će biti ponuđena poznatim svjetskim kompanijama koje