Pettigrew: RS osnovana s genocidnom namjerom

Pettigrew: RS osnovana s genocidnom namjerom

 

Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta David Pettigrew izjavio je danas u Sarajevu da predloženi zakon u Republici Srpskoj koji se odnosi na zaštitu žrtava ratne torture predstavlja surovu prevaru jer da bi ušla u sistem za naknadu štete žrtva mora imati prebivalište u Republici Srpskoj tri godine prije podnošenja prijave.

Kao jedan od uvodničara na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi “Krah pravosuđa i restorativne pravde za žrtve torture”, Pettigrew je rekao da žrtve užasnih zločina koji su se dogodili u Republici Srpskoj nisu voljne da tamo žive i od njih to i ne treba očekivati.

“Žrtve su ili interno raseljene u Federaciji, ili žive u inostranstvu. Zahtjev za prijavu boravka u RS je izuzetno licemjeran, s obzirom na to da je u Republici Srpskoj organiziran orkestrirani napor za sprečavanje povratka nesrba koji su prisilno iseljeni iz svojih domova“, rekao je Pettigrew, prenosi agencija Fena.

Istakao je da bi pravi napori u traženju reparativne pravde uključili javno prihvatanje odgovornosti rukovodstva Republike Srpske za zločine počinjene u ime tog entiteta, te da je potrebno provesti državne zakone kojima se zabranjuje poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca.

Pettigrew je naveo da je Republika Srpska “osnovana s genocidnom namjerom da stvori etnički homogen entitet i da je nakon kriminalnog postizanja etničke homogenosti Dejton priznao Republiku Srpsku, što je bila nagrada za uspješan genocid”.

“Samo ponovno ujedinjenje Bosne i Hercegovine omogućilo bi pravu pravnu restorativnu pravdu za žrtve genocida i efikasno bavljenje osnovnim uzrocima zločina: osnivanjem, priznavanjem i legitimitetom Republike Srpske“, naglasio je Pettigrew.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je da u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu poseban problem predstavlja pravosuđe koje je na usluzi politici i koje je stvorilo haotično stanje.

Kazao je da Srbija i Hrvatska vješto izbjegavaju procesuiranje ratnih zločina ili su ti procesi nekorektni, dok je Sud BiH sveden na nivo opštinskog suda koji procesuira izvršioce zločina a složene predmete ne procesuira posljednjih 10 godina.

Tahirović smatra da je jedino rješenje da zakon o zaštiti žrtava ratne torture bude usvojen na državnom nivou i da omogući svim žrtvama podjednaka prava kako bi se došlo do tačnog broja takvih žrtava na svim stranama.

Previous Nove medalje Bosne i Hercegovine na Mediteranskim igrama: Bronza za Mujezinovića i Mileusnića
Next 'BOŠNJAČKA KNJIŽEVNOST U 100 KNJIGA'

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan dočekan uz najviše počasti, sastanak u Predsjedništvu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, dočekan je uz najviše vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja AA. Erdogana su

NAŠI DANI

FIFA kaznila FS Srbije zbog četničkog transparenta na tribinama

  Fudbalski savez Srbije kažnjen je po drugi put na Svjetskom prvenstvu, ovoga puta zbog transparenta kojeg su istakli srbijanski navijači, a koji veliča nacionalističku organizaciju iz Drugog svjetskog rata.

NAŠI DANI

Crnogorci se distanciraju od srpskog fašizma: Stop za “Ravnogorski pokret Crne Gore”

Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore Duško Marković donio je rješenje kojim se zabranjuje ragistracija NVO “Ravnogorski pokret Crne Gore”. “Rješenje o upisu Ravnogorskog pokreta u registar nevladinih udruženja