Prokoško jezero postaje sve veća bosanskohercegovačka turistička atrakcija

Prokoško jezero postaje sve veća bosanskohercegovačka turistička atrakcija

 

Smješteno na planini Vranici, nedaleko od Fojnice Prokoško jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju za ljubitelje svježeg zraka i prirode, javlja Anadolu Agency (AA).

Male drvene kuće utkane u jedinstven krajolik i zeleni pejzaž Prokoškog jezera svojevrsni su kutak raja skrivenog od gradskih gužvi i buke.

Kao takvo postaje sve popularnije odredište ljubitelja prirode i turista iz različitih dijelova svijeta.

Posjetiocima ne smeta ni činjenica da do jezera moraju preći 16 kilometara makadamskog puta, niti što u većini objekata nema struje.

Kušati pravu bosansku pitu koju spremaju vrijedne ruke mještanki te šetnja u prokoškom zelenilu mami sve više turista, a posebno onih iz arapskih zemalja, Turske i Austrije.

Fatima Bureković je jedna od mještanki koje po narudžbi pravi pite i tradicionalna bosanska jela za posjetioce na Prokoškom jezeru.

U razgovoru za Anadolu Agency 53-godišnja Bureković je kazala da u selu živi od udaje, ali da tokom zime boravi u Fojnici jer uvjeti u selu ne dozvoljavaju cjelogodišnji boravak na obali jezera.

“Zimi sam u Fojnici. Prokoško je dio moje duše, a svakog turistu dočekujem kao člana rodbine“, kazala je Bureković.

Ibrahim Softić naglašava kako je čist zrak i gostoprimstvo mještana najvažnije bogatstvo koju Prokoško jezero ima.

“Nekada je ovdje bilo samo 12 kuća i ljudi su se bavili stočarstvom, a sada ih je tu oko 300. Sezona nažalost traje svega četiri mjeseca, od maja do septembra“, kazao je Softić i dodao da bi elektrifikacija sela znatno unaprijedila ponudu za turiste.

Smješteno na nadmorskoj visini od 1.636 metara, Prokoško jezero je i dom brojnih endemskih biljnih vrsta te je interesantno i brojnim domaćim i stranim istraživačima.

VIDEO

Previous Klasove hurmašice i Bosanski lokum u Lidlu Hrvatska
Next 'Cvijet Srebrenice' na grbu novog premijerligaša FK Tuzla City (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Više od 400 omladinaca prisustvovalo historijskom času o Igmanskoj džamiji

U povodu obilježavanja 30. godišnjice Igmanske džamije, aktivisti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevu danas su boravili na Igmanu. Više od 400 omladinaca je pješačilo od lokacije Mrazište do

BH RAZGLEDNICA

Igman: Brojni gosti na olimpijskoj ljepotici (FOTO)

  Olimpijska planina Igman okupana suncem i većim sniježnim pokrivačem vrvjela je danas od ljubitelja planinskog zraka i zimskih sportova. Bilo je i onih koji su jednostavno uživali u čistom

BH RAZGLEDNICA

Rekordna turistička sezona u Bihaću

U posljednje vrijeme Bihać postaje sve interesantnije odredište za turistekoji, umjesto mora, radije biraju Unu i Nacionalni park. Smještajni kapaciteti su već odavno popunjeni, a ova godina će, vjeruju po