Izložba „Velika alegorija o Srebrenici“ umjetnika Mersada Berbera otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba „Velika alegorija o Srebrenici“ umjetnika Mersada Berbera otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

 

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je simbolično povdom obilježavanja mjeseca sjećanja na genocid u Srebrenici otvorena izložba umjetnika Mersada Berbera „Velika alegorija o Srebrenici“.

Postavka je izazvala veliko interesovanje medija i javnosti, a na otvaranju se obratio pomoćnik načelnika službe za obrazovanje kulturu i sport Hamdija Dizdar, te direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić.

Na samom početku, Dizdar je pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu. Pomenuo je da služba u okviru rada Galerije ima poseban datum koji je  vezan za obilježavanje dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. „Prethodnih  godina u saradnji sa Muzejom Grada Sarajeva prikazali smo izložbe „Masovne grobnice“, zatim izložbu „Srebrenica“ Historijskog muzeja BiH i danas evo predstavljamo značajnu izložbu „Velika alegorija o Srebrenici“. Ova jedinstvena postavka prvi je put prikazana van Bošnjačkog instituta i čini nas jako ponosnim to što smo dobili mogućnost da u našem galerijskom prostoru predstavimo izložbu jednog od naših najvećih slikara“, kazao je Dizdar.

 

„Mi smo ovdje i gosti i domaćini i naša saradnja je već sada podignta na jedan viši nivo. Saradnja koju vi imate sa institucijama kulture je neuobičajena u našim okolnostima i društvu i hvala vam što ste nas pozvali da gostujemo sa izložbom Mersada Berbera „Velika alegorija o Srebrenici“.  Ova općinska administracija se trudi da u Galeriju Općine  dovede vrhunske izložbe i na taj način daju poruku da je umjetnost za svakoga.

A da je upravo tako, najbolje pokazuje gest Mersada Berbera koji je 2005. godine poklonio značajnu zbirku Bošnjačkom institutu od 62 ulja i osam grafika, upravo iz razloga ispunjenja njegove najveće želje – da što širi krug poštovalaca umjetnosti vidi njegova djela. Stoga je meni još draže da smo dobili priliku da iznesemo i predstavimo izložbu van svoje kuće“, rekla je direktorica Bošnjačkog instituta Amina Ruzvanbegović Džuvić.

Second Slide

Mersad Berber rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti  u Ljubljani, gdje je završio i postdiplomski studij. Održao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi širom svijeta, te dobio više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Srebrenicu je doživljavao i okaratkerisao kao ruševinu svega ljudskog, te je krenuo da stvara umjetnička djela na tu temu. Taj proces je trajao oko 11 godina. Koristio je razne materijale – dokumente, iskaze, pisane materijale, video materijale, fotografije, forenzičke izvještaje. Sve je to duboko i pomno izučavao i integrirao u svoja djela. U toku 11 godina rada, nastalo je na 1000 grafičkih listova, skica i bilješki, a sve je objedinio i  publikovao u  monumentalnoj biografiji „Srebrenica“.

Umro je 2012. godine u Zagrebu .

Izložbu prati informativni pano o Mersadu Berberu i ciklusu „Velika alegorija o Srebrenici“, te afiša namjenjena za posjetioce. Izložba će se moći pogledati svakim radnim danom od 10:00 do 16:30 do 20. jula 2018. godine.

Previous Godišnje u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM (VIDEO)
Next Iz Nezuka krenuo "Marš mira": Više od 6.000 učesnika odaje počast žrtvama srebreničkog genocida

You might also like

INTERVJU

Prof. dr. Sanjin Kodrić – 1866. godine se spominje isključivo bosanski jezik

U posljednje vrijeme dolazi do sve učestalijih napada na bosanski jezik i bh. pisce, ali i na Bošnjake kao narod. O tome ko i zašto želi degradirati postojanje bosanskog jezika

NASLIJEĐE

Muzej soli: Iz neolitskih tava do bosanskih stolova

Jeste li se nekada zapitali, kada solite hranu, kako, odakle, i na koji način je kuhinjska so stigla do vašeg stola? Kako je stoljećima eksploatisana i na koji način je

KULTURA I UMJETNOST

Mahmutćehajić: Naša pluralnost je naša prednost

  Međunarodni forum Bosna u suradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo organizirao je večeras javnu raspravu u okviru programa Šeste Sarajevo UN sedmice međuvjerskog sklada u svijetu, a posvećen je