Postavka u Cazinu: Čahure simboliziraju 8.372 nevine žrtve Srebrenice

Postavka u Cazinu: Čahure simboliziraju 8.372 nevine žrtve Srebrenice

 

U Cazinu je danas izložena postavka s natpisom “Srebrenica 8.372”, urađena od isto toliko čahura različitog kalibra koje simboliziraju nevine srebreničke žrtve, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasnik Spomen-sobe 5. korpusa Armije BiH Mehrudin Dedić i biciklistički klub “Cazin” postavili su danas na Trgu Alije Izetbegovića u Cazinu postavku s 8.372 prazne čahure različitog kalibra koje su postavljene ispred panoa na ratnom šatorskom ceradnom krilu.

Autor postavke rekao je da je mnogo toga kazano o Srebrenici, no da se, zbog masivnosti zločina i samog genocida, ima još puno toga ispričati.

“Mi smo danas, na godišnjicu genocida u Srebrenici, izložili ovaj pano s ispisanim brojem 8.372 i istim brojem čahura. Simbolika je u tome da jedna čahura predstavlja jednu nevino ubijenu srebreničku žrtvu. Prošle godine smo izlagali u Bihaću, a ove godine smo odlučili da to uradimo u Cazinu. Ovom prilikom zahvaljujem se gradonačelniku Cazina i predsjedniku biciklističkog kluba ‘Cazin’ koji su nam pomogli da izložimo ovu postavku”, rekao je Dedić.

On je istakao da izložene čahure potječu iz posljednjeg rata.

“U najvećem broju slučajeva, ove čahure su prikupljene na našem ratnom području, većinom Grabežu, i brojni meci iz ovih čahura završili su na nekom našem borcu, civilnoj žrtvi rata ili našim gradovima. Srebrenica je bila zaštićena zona, između ostalog, kao i Bihać, tako da je i naš narod stradao u zaštićenoj zoni”, dodao je.

Dedić je rekao da su reakcije građana veoma pozitivne što ih ohrabruje da rade dobru stvar.

Previous Potočari: Klanjana dženaza za još 35 žrtava srebreničkog genocida
Next Evropska liga: FK Sarajevo u dresovima sa crnom trakom oko ruke

You might also like

NAŠI DANI

Zašto su prihodi od boravišne takse u Neumu mali, ko može stati ukraj malverzacijama?

Početkom augusta iz Neuma stizale su vijesti kako je druga pandemijska turistička sezona uspješna, “popunjenost kapaciteta je skoro 100 posto, na jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu odmaraju se hiljade gostiju…” 

NAŠI DANI

Forto: Naša stranka će vlastitim idejama pokrenuti ovu državu

Novoizabrani predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto izjavio je danas kako osjeća veliku čast i odgovornost povodom izbora na tu funkciju. Premijer KS izabran je za novog predsjednika NS, nakon

NAŠI DANI

Klubovi poslanika SDP-a i DF-a podnijeli zajedničku Deklaraciju protiv nametanja Izbornog zakona

 Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dnevni red je proširen s tačkom koja se tiče navodnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom. Nakon što su