Angelina Jolie: Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice

Angelina Jolie: Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice

 

Holivudska glumica Angelina Jolie, koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu, te je posjetila Memorijalni centar u Potočarima, ponovo se obratila povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopa 35 žrtava – prenosi N1.

“Protok vremena ne može umanjiti bol koju osjećaju preživjeli rata u Bosni i Hercegovini i užasa srebreničkog genocida. Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice, među kojim mnoge i 23 godine nakon genocida još uvijek traže svoje izgubljene sinove i muževe. Moje misli i moje srce su danas s njima i sa svim preživjelim u Bosni i Hercegovini.

Ja se nadam se da će ova godišnjica podsjetiti čelnike u Europi i Sjevernoatlantskom Savezu kao cjelini, o važnosti pružanja pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU i NATO-u, koji će ljudima u BiH dati veće mogućnosti koje zaslužuju, te osigurati zemlju i region od budućih nestabilnosti.

Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje o posljedicama koje nastaju kada propustimo zauzeti stranu nevinih civila ugroženih agresijom. No, također je podsjetnik i da međunarodna zajednica može zajedno djelovati i okončati sukob i zaštititi civile, kao što je NATO s vremenom i učinio u Bosni i Hercegovini.

Stoga se nadam da ćemo na ovu 23. godišnjicu genocida u Srebrenici biti inspirirani da obnovimo naš osjećaj odgovornosti prema drugima i naše povjerenje u sposobnost zajedničkog djelovanja na zaustavljanju genocida i ratnih zločina, te odbrani međunarodnog prava. To je u našim rukama i bio bi najbolji način da odamo počast onim koji su pogubljeni u Srebrenici”, navela je Jolie.

Previous Evropska liga: FK Sarajevo u dresovima sa crnom trakom oko ruke
Next Kisić o genocidu u Srebrenici: Zločin bio u cilju određene ideologije - "velikosrpske"

You might also like

NAŠI DANI

Neprespavana noć iza Stočana: Tužni smo zbog smrti djevojke

Neprespavana noć je iza građana Stoca. Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je ovaj grad, a nažalost sve je imalo i kobne posljedice, s obzirom da je od

NAŠI DANI

Kurti na komemorativnom skupu povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici: “Srbija još nije kažnjena za genocid u Srebrenici”

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici u Historijskom institutu Kosova sinoć je održan komemorativni skup, koji je započeo intoniranjem himne Kosova i minutom tišine za sve srebreničke žrtve. Koorganizatori komemorativnog

NAŠI DANI

Mesud Pezer prvi u Beogradu

U nedjelju, 31. januara 2021. godine, Mesud Pezer nastupio je na „World Atletics Indoor Championships Beograd 22“, atletskom turniru. Naš najbolji bacač kugle na ovom takmičenju zauzeo je prvo mjesto