Kongres Bošnjaka svijeta (KBS): U ekonomiji vidimo najveću šansu za integraciju države

Kongres Bošnjaka svijeta (KBS): U ekonomiji vidimo najveću šansu za integraciju države

 

Želja nam je da u ovim uslovima napravimo progres koji je moguć na više načina, a ekonomija će biti naš prioritetni zadatak, kao i da zaštitimo i pomognemo povratnike u cijeloj Bosni i Hercegovini – izjavio je danas u Sarajevu Azem Dervišević, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS). 

Nakon radnog dijela izvještajne Skupštine KBS kojoj prisustvuju delegati iz Amerike, Australije, Azije i Evrope, Dervišević je izjavio da najveću šansu za integraciju države vide u ekonomiji.

– Imamo ljude rasprostanjene u čitavom svijetu koji imaju visoku kupovnu moć, oni podržavaju svoje familije, ali isto tako oni kupuju proizvode iz Bosne i Hercegovine. Želimo tu ekonomsku moć da iskoristimo – naglasio je Dervišević.

KBS je organizacija koja je osnovana prije sedam godina i čiji je osnovni zadatak umrežavanje Bošnjaka u svijetu i njihova čvrsta veza sa domovinom. Skupština se održava u sklopu manifestacije Dani kongresa Bošnjaka svijeta pod nazivom „Od Drine do Une“.

 

Kako je kazao Dervišević, manifestacija je počela sa njihovom posjetom Potočarima da bi odali počast žrtvama u Srebrenici. Posjetili su i Unsko-sanski kanton i mezare velikana, a sa načelnikom Općine Bužim, među ostalim, su dogovarali kako da zajednički uvezuju Bošnjake iz svijeta sa gradovima u Bosni i Hercegovini. U Bihaću su organizovali tribinu o temi globalno djelovanje Bošnjaka i neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa. No, pored odavanja počasti žrtvama i herojima, naglasio je Dervišević, mora se pričati o sadašnjosti i planirati budućnost.

– Tema neophodnost bosanskohercegovačke platforme ravnopravnosti i progresa pojavila se kao potreba jer smo mi vjerovali da je naša država stabilna i funkcionalna, ali svi ste svjedoci nasrtaja na našu domovinu iz susjedstva potpomognutu iznutra. Jednostavno smo procjenili da je to nešto čime se moramo baviti i zadali smo sebi neke minimume, a to su Bosna i Hercegovina i njene vanjske granice i ravnopravnost svakog građana i naroda unutar BiH. Želimo sarađivati sa svima onima koji vole ovu državu bez obzira na to da li žive u Bosni i Hercegovini ili inostranstvu – kazao je Dervišević, dodajući da je njihova želja da te progresivne ljude u domovini i vani uvezuju, te da će iz tog uvezivanja nastati konkretni projeketi.

Dervišević je iznio podatak da u Americi ima oko 68 zajednica u kojima žive Bošnjaci i da tamo živi pola miliona Bošnjaka.

– Oni nisu u Bosni, ali Bosna jeste u njima. Rade puno toga, od lobiranja u političkom smislu i ekonomske pomoći i spremni su otvarati bizinse ovdje – naveo je Dervišević, napominjući da je uloga politike da stvori uslove za investicije.

Dervišević je dodao da će se više fokusirati na lokalne zajednice i da mogućnosti za saradnju postoje u brojnim oblastima.

Nakon radnog dijela, održan je i svečani dio skupštine KBS kome su prisutvovali brojni gosti, a u poslijepodnevnim satima KBS organizuje predstavljanje i razgovor sa kandidatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Previous Kuća Ferida Herende: Zbog historijske vrijednosti, trebala bi biti zaštićena
Next Sandžak: Sebilj od danas ukrašava centar Rožaja

You might also like

NAŠI DANI

Turska postala ‘Turkiye’, ime modifikovala i Češka – BiH ili BOSNA!?

Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svijetu, a turska televizija TRT objavila je i zašto. Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je priopćenje, mijenjajući

NAŠI DANI

Kod Višegrada teško pretučeni povratnici Fadil i Ajša Memišević

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su tek sinoć oko iftara, svezani i s teškim povredama po

NAŠI DANI

Memorandum 2 / Preko “srpskog kulturnog prostora” do “velike Srbije”

  Bez mnogo pažnje ovdašnje javnosti, kako to obično biva kada se dešavaju dugoročno i strateški važni događaji, prošla je informacija da su ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica