Prizren: Svečani defile povodom Dana Bošnjaka (FOTO)

Svečani defile bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava u pratnji političkih predstavnika Bošnjaka i predstavnika nevladinih organizacija održan je danas glavnom ulicom u Prizrenu povodom obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova.

Defile je krenuo od “Bijele kuće” – zgrade SO Prizren a predvodili su ga članovi kulturno-umjetničkih društava “Podgorski Biseri”, “Šarski Behar” i “Svjetlucavi Biseri” iz Prizrena, kao i KUD “Đerdan iz Peći. Zaustavio se u centru Prizrena, u Šadrvanu, gdje je u zvuke zurli i tupana odigrano nekoliko narodnih kola.

28. septembar vezan je za odluke Drugog bošnjačkog sabora o povratku historijskog imena Bošnjak. UN u svoj kalendar praznika uvrstile su i ovaj datum kao Međunarodni Dan Bošnjaka.
Od bivših YU – republika, danas država, samo je u Makedoniji i Kosovu ovaj praznik državni, to jest, nacionalni praznik Bošnjaka koji žive u Makedoniji i na Kosovu, oni ne moraju da rade taj dan.

(Info-ks/mb)

Previous Bošnjaci u minulim vijekovima: Tragovi prisustva od Dubrovnika do Rima, od Turske do zapadne Evrope
Next Bihać - Gotov projekat uređenja aerodroma "Golubići", investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti danas je otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan” i Kemi Mehaniću, također posthumno

NAŠI DANI

Željeznice FBiH povezuju BH Vozom Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

Željeznice Federacije BiH od 1. augusta BH Vozom će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banjaluku, saopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon uspješno okončanih neophodnih priprema i postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

MADE IN BOSNIA-387

ZA DAN DRŽAVNOSTI BiH SARAJEVO SE SPAJA NA AUTOPUT

  Radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice privode se kraju, a kompletna moderna saobraćajnica na zapadnom ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine, trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim