Zašto volim Bosnu a navijam za susjede?

Zašto volim Bosnu a navijam za susjede?

 

-Zovem se Danijel Senkić. Plod sam tzv. mješovitog braka (mada ovaj termin ne priznajem, jer mješoviti brak može biti samo kada se ukrste dvije različite vrste). Otac Ivica – Dalmatinac rođen u Đakovu. Sasvim slučajno, dida Jure je bio nosilac partizanske spomenice, pa ga je Tito nagradio kućom u Slavoniji. Inače, svi moji sa ćaćine strane su iz Biograda na moru.


Majka Ljiljana, rođena Drajić. Iz Bogatića. Srbija. Našli se slučajno na privremenom radu u Njemačkoj.
Majkin otac davne 1949. godine doselio u Tuzlu. Tu napravio kuću, a ja u toj kući počeo živjeti od sedmog mjeseca svog života. Opet, sasvim slučajno, ja rođen u Njemačkoj.


U Tuzli stekao prijatelje, komšije, braću, sestre, školu, rat, mir, patnju… Ali sve ovo nabrojano sa njima – mojim prijateljima. Jel’ treba imena da im nabrajam?? Ne traba, Tuzla je ovo!
Uz činenjicu da sam pola Hrvat a pola Srbin, možda sam jedan od rijetkih koji se tako nikada nije osjećao. Prohodao, progovorio, napisao prvo slovo, doživio prvu radost i prvu žalost u Tuzli. Šta sam ja??
Bosanac sve vam je***!


Pored mene živi Zoran. On me ubjeđuje da je Srbin. Majka mu iz Ugljevika. Otac iz Potpeći kod Srebrenika. Sa druge strane živi Željko. Tvrdi da je Hrvat. Otac mu iz Hrgova kod Gradačca. Majka iz Lipnice.
Ja sje***… ne zbog toga što je jedan Srbin a drugi Hrvat, nego zbog toga što su oni stvarno ubjeđeni da su to.
Veći Hrvat i veći Srbin od mene… al’ nejse. 


Večeras sam bio ponosan na reprezentaciju Hrvatske. Ali… za razliku od Željka, tu pobjedu sam doživio kao pobjedu susjeda/komšija. Željko baca petarde i uzvikuje – POBJEDILI SMO!! Ko??? Ja, kojeg je sklepao Dalmatinac ne mogu ubjediti Željka iz Hrgova da nisu pobijedili njegovi, nego susjedi. Moji konju, ako ćemo gledati ispravno! Ali i za mene susjedi jer me nije othranila, školovala, odgajala i ninala Hrvatska konju vatrogasni!!


I sada, pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću tvrdim – braćo Hrvati (kada kažem „Hrvati“ mislim na građane Hrvatske, u Bosni žive Katolici), u tolikoj želji da budete nešto što niste, postajete smiješni. Smiješni, žalosni ali i opasni… jer vaša želja za nemogućim prerasta u ekstremizam – ustašluk!
Zato, ja – Danijel Senkić – nabijem na k**** sve vas nabijeđene Hrvate, Srbe i Turke. Sve vas koji ste večeras iz Tuzle, Širokog, Mostara… na svojim fb statusima pisali „pobjedili smo!!“


Kupite prnje bagro nacistička i idite MOJIM Hrvatima u Hrvatsku koji će vam na vrlo jasan način odrediti klupu u kojoj ćete sjediti – Bosansku klupu hajvani jedni!


A za Hrvatsku navijam i uvijek ću. Za pozitivnu Hrvatsku! Za pozitivnu Srbiju!! A za svoju BOSNU ginem bagro neidentifikovana!

Previous Otvaranjem BKC-a i otkrivanjem spomen-obilježja počeli “Dani teočanskog otpora” (VIDEO)
Next Kako je BIMAL postao sinonim za uspješnost?

You might also like

RIJEČ

PAVLE RADIĆ: Rodno mjesto genocida su beogradski nacionalistički saloni

–Hoćemo li se  kao narod, kao društvo, osloboditi strašne moralne hipoteke zločina i genocida iz ’90-ih, koju su nam kao vodenični kamen oko vrata okačili prije svega nacionalistički saloni koje

RIJEČ

Reisul-ulema u Goraždu: Ništa se ne može očuvati bez institucija

Ništa ne može nastati bez čovjeka i ništa se ne može očuvati bez institucija, poručio je jučer u Goraždu reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Reisul-ulema

RIJEČ

Šabić-El-Rayess Evropskom parlamentu: Ko Evropa zaista jeste definisano je u Bosni

Govor globalne ambasadorice Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Amre Šabić-El-Rayess u diskusiju o pitanju BiH, članstvu u EU, u NATO-u, udjelu našeg komsiluka, sigurnosti Evrope… U diskusiji su učestvovali: umjetnica Aldina Topčagić, umjetnika