Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen

Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen

 

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 35 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih, okupile su se u velikom broju i odale počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća te molitvama – učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako joj je sve teže.

Nurin drugi sin, 24-godišnji Admir je 25. maja 1995. godine ubijen na Tuzlanskoj kapiji, muž joj je ubijen u Srebrenici.

Remzija Ibrahimović došla je da obiđe mjesto na kojem su pripadnici zloglasne jedinice ubili njenog supruga Smaila. Dodala je kako samo bol i tugu nose sa sobom.

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, podsjetio je kako je u okviru programa obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Trnovu obilježeno stradanje šestorice Srebreničana koje su u julu 1995. svirepo ubili pripadnici Škorpiona.

“Ovaj zločin je direktan dokaz umiješanosti Republike Srbije, tadašnje savezne Republike Jugoslavije u genocid, prije svega u Srebrenici, ali i agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu. Svakako da ovaj zločin i naše prisustvo ovdje govori da se nikada neće zaboraviti sve dok su žive preživjele porodice i ostali članovi, ali i svih nas ovdje”, rekao je Alivuković.

Dodao je kako su na obilježavanju godišnjice bili prisutni članovi porodica, predstavnici udruženja preživjelih Srebreničana, predstavnici vlasti i drugi.

Poručio je kako prisustvo tolikog broja naroda danas u Trnovu govori da ovaj zločin neće biti zaboravljen i da najodgovorniji trebaju biti izvedeni pred lice pravde.

“Mi svojim prisustvom ovdje i na svim drugim stratištima širom Bosne i Hercegovine, ustvari podsjećamo na sam zločin i s druge strane, ne damo da se to zaboravi”, poručio je Alivuković.

Previous Kako je BIMAL postao sinonim za uspješnost?
Next Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj

You might also like

RIJEČ-

Hartmann: Genocid u Srebrenici je planiran u Beogradu

Gošća Pressinga sa Amirom Zukićem 9. marta bila je Florence Hartmann, bivša portparolka Tribunala u Haagu, francuska novinarka i književnica. Dvije sedmice ostale su do izricanja presude Radovanu Karadžiću, a

NAŠI DANI

Svečano obilježen 1. juli Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

U sjedištu zgrade Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, u povodu obilježavanja 1. jula – „Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine“, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i zamjenik

NAŠI DANI

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću 3D printerom izrađuju zaštitne vizir maske

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prve vizir maske 3D printerom izradili