Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj

Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj

 

Agencija Reuters objavila je reportažu o kompaniji Zanat iz Konjic, u vlasništvu porodice Nikšić, koja proizvodi ručno rađeni namještaj za svjetska tržišta – prenosi BiznisInfo.

Reuters piše da se porodica Nikšić bavi obradom drveta još od 1919, kao i da se iz Konjica prije 100 godina izvozio namještaj za Pariz i Milano. No, dodaje se da su glavni proizvođači uništeni u ratu 1992-1995. godine.

Nekoliko godina nakon toga država je izvozila samo trupce i poluproizvode. Stvari su se potom opet promijenile i sada izvoz namještaja predstavlja oko 4 posto Bruto-društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine.

Govoreći o porodici Nišić, Reuters piše da su oni ponovo započeli biznis nakon rata, te da se bave proizvodnjom tradicionalng namještaja. Njihov izvoz je doživio pravi procvat 2015. kada su pokrenuli brend Zanat, rekao je Orhan Nikšić, koji je suvlasnik kompanije zajedno s bratom Ademom.

– Iskombinovali smo tradicionalne tehnike drvorezbarstva s modernim dizajnom, i naši proizvodi od visoko-kvalitetnih prirodnih materijala se prodaju na četiri kontinenta – rekao je Nikšić za Reuters, u radionici Zanata.

Dodao je da se radna snaga udvostručila prethodnih godina. Zanat izvozi oko 95 posto proizvoda od oraha, hrasta i javora, uglavnom u Evropu, Sjedinjene Države, Australiju i Hong Kong. Cijene po komadu namještaja se kreću od 700 do 4.000 eura, rekao je Nikšić, koji je biviš ekonomista Svjetske banke.

Zanat je doživio procvat u saradnji sa svjetskim dizajnerima namještaja, ali se drugi proizvođači u Bosni i Hercegovini suočavaju s nedostatkom sirovina i podrške vlasti, navodi agencija.

– Mi imamo sirovih materijala i potražnje na tržištu, ali nekontrolisana sječa šume i izvoz trupaca može naštetiti ovom sektoru – rekao je Suad Ećo, izvršni direktor sarajevske kompanije Inside.

On kaže da bi vlasti trebale proglasiti drvnu industriju strateškim sektorom i zabraniti izvoz trupaca, kao i oporezovati neke poluproizvode.

 

Previous Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen
Next Od Njemačke do Turske jedini proizvode mašine za PVC industriju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mladi poduzetnici iz Usore u čast bosanskom vladaru Kulinu lansirali robni brend

Tri mlada poduzetnika iz Usore su se odvažila i počela s proizvodnjom autohtonog bosanskohercegovačkog brenda, obuće, čiju domaću autentičnost potvrđuje i naziv robne marke posvećene bosanskom srednjovjekovnom vladaru banu Kulinu.

Ekonomija/Biznis

Porodica Grabus iz okoline Travnika: Godišnje prodaju čak tri tone sira i to kod kuće (Video)

Asim i Zlata Grabus iz Krpeljića kod Travnika krenuli su kroz život od nule. Bili su najmenici kod drugih ljudi kako bi preživjeli. Danas imaju oko 300 ovaca, kuću, dvije

Ekonomija/Biznis

Mesni gigant MADI ulaže 10 miliona: U Tešnju se gradi 18 novih farmi (Foto)

Mesna industrija MADI je krajem marta ove godine započela izgradnju velikog kompleksa od ukupno 18 novih farmi roditeljskih kokošijih jata u Sejmenpolju iznad Tešnja. U ovoj kompaniji očekuju da će