Od Njemačke do Turske jedini proizvode mašine za PVC industriju

Od Njemačke do Turske jedini proizvode mašine za PVC industriju

 

Gradačac je jedna od rijetkih opština u Bosni i Hercegovini koja bilježi veći izvoz od uvoza. Za to su zaslužne velike kompanije i izvoznici koji na području ove opštine zapošljavaju po nekoliko stotina radnika ali i mali preduzetnici po kojima je Gradačac poznat.

Naime, na 39.340 stanovnika Gradačac ima oko 1.300 registrovanih obrtnika, pa bi se moglo reći da je otprilike u svakoj desetoj kući otvorena po jedna radionica.

Iz jedne takve porodične radionice krenula je sa radom i firma Stroj Gradačac koja danas proizvodi mašine za izradu ALU i PVC stolarije kakve ne pravi nijedna druga firma na području od Njemačke pa sve do Turske.

– Počeli smo raditi 1984. godine kao obična alatnica. Malo pomalo iz garaže naše porodične kuće izlazili su sve složeniji proizvodi tako da smo danas jedna firma u ovom dijelu Evrope koja se bavi proizvodnjom ove vrste mašina. Najbliži proizvođač, kada se ide prema Zapadu, je u Njemačkoj, a sa druge strane u Istanbulu – kaže za BiznisInfo direktor Stroja Nermin Hećimović.

Sa proizvodnjom mašina koje se koriste za obradu, sječu i varenje materijala u PVC industriji Stroj je počeo prije 12 godina a danas godišnje proizvede između 80 i 129 kompletnih mašina.

 

– Sve se proizvodi po narudžbi a kupce imamo u Engleskoj, Australiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, kao i na domaćem tržištu – kaže Hećimović.

 

U pogonu u Gradačcu zaposleno je 12 osoba.

Previous Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj
Next Tuzla: 15 godina kompleksa Panonskih jezera (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Novi proizvodni pogon travničkog Poljorada

Preduzeće Poljorad u postupku je dobijanja okolišne dozvole za novi objekat za proizvodnju mlijeka, sireva i mliječnih namaza pored postojećih proizvodnih pogona u Turbetu, izvještava Indikator.ba. Općina Travnik stavila je

Ekonomija/Biznis

Sarajevo: Uskoro kreće gradnja novog sjedišta Al Jazeera Balkans

Televizijska kuća Al Jazeera Balkans u postupku je dobijanja svih neophodnih dozvola kako bi ovog proljeća krenula u gradnju svog novog modernog sjedišta u sarajevskom naselju Šip. Zemljište je kupljeno,

Ekonomija/Biznis

Mladi poljoprivrednik iz Kaknja: Ko hoće raditi, od stočarstva i rada na selu se može odlično živjeti

  Mirnel Hadrović, 31-godišnji Kakanjac, po zanimanju medicinski tehničar imao je mnogo ponuda za odlazak u inostranstvo, gdje je mogao poput velikog broja mladih iz Bosne i hercegovine riješiti svoja