Od Njemačke do Turske jedini proizvode mašine za PVC industriju

Od Njemačke do Turske jedini proizvode mašine za PVC industriju

 

Gradačac je jedna od rijetkih opština u Bosni i Hercegovini koja bilježi veći izvoz od uvoza. Za to su zaslužne velike kompanije i izvoznici koji na području ove opštine zapošljavaju po nekoliko stotina radnika ali i mali preduzetnici po kojima je Gradačac poznat.

Naime, na 39.340 stanovnika Gradačac ima oko 1.300 registrovanih obrtnika, pa bi se moglo reći da je otprilike u svakoj desetoj kući otvorena po jedna radionica.

Iz jedne takve porodične radionice krenula je sa radom i firma Stroj Gradačac koja danas proizvodi mašine za izradu ALU i PVC stolarije kakve ne pravi nijedna druga firma na području od Njemačke pa sve do Turske.

– Počeli smo raditi 1984. godine kao obična alatnica. Malo pomalo iz garaže naše porodične kuće izlazili su sve složeniji proizvodi tako da smo danas jedna firma u ovom dijelu Evrope koja se bavi proizvodnjom ove vrste mašina. Najbliži proizvođač, kada se ide prema Zapadu, je u Njemačkoj, a sa druge strane u Istanbulu – kaže za BiznisInfo direktor Stroja Nermin Hećimović.

Sa proizvodnjom mašina koje se koriste za obradu, sječu i varenje materijala u PVC industriji Stroj je počeo prije 12 godina a danas godišnje proizvede između 80 i 129 kompletnih mašina.

 

– Sve se proizvodi po narudžbi a kupce imamo u Engleskoj, Australiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, kao i na domaćem tržištu – kaže Hećimović.

 

U pogonu u Gradačcu zaposleno je 12 osoba.

Previous Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj
Next Tuzla: 15 godina kompleksa Panonskih jezera (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Broj turista sa Istoka znatno će rasti, neke kompanije uvode tri leta dnevno

  Sarajevski aerodrom će predstojeće ljetne sezone zabilježiti značajan rast letova iz Perzijskog zaljeva, jer će potražnja nastaviti da raste. Vodeći prijevoznik bit će kompanija “Flydubai”, koja planira uvesti tri

Ekonomija/Biznis

Novo preduzeće u autodinstriji BiH: EUREL BH uskoro pokreće proizvodnju u Usori

  U martu ili aprilu 2019. godine preduzeće EUREL BH d.o.o. Žabljak, koje se bavi proizvodnjom raznih dijelova za autoindustriju trebalo bi da počne proizvodnju u općini Usora. Kako je

MADE IN BOSNIA-387

Plastenici bi uskoro mogli funkcionirati bez angažmana ljudi zahvaljujući dvojici bh. studenata

“Smart GreenGarden” naziv je projekta koji bi mogao unaprijediti plasteničku proizvodnju zahvaljujući kreativnosti dvojice studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Naime, Aladin Kapić iz Cazina i Abdulrahim Klis iz Zavidovića, umreženi