Kompanije iz Australije i S. Arabije zainteresovane za modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“

Kompanije iz Australije i S. Arabije zainteresovane za modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“

 

Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj 4. decembra 2017. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka utvrđivanja tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera u realizaciji projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

Shodno tome 5. januara 2018. godine objavljen je otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog velikog projekta kojim bi Sarajevo dobilo modernu sportsku arenu po svjetskim i evropskim standardima. Javni poziv je bio otvoren 120 dana.

U datom roku prijave na javni poziv su dostavile dvije strane kompanije i to: Imar Urban Consultants iz Rijada, Saudijska Arabija, te Care Park PTY LTD iz Melburna, Australija.

Pomenute kompanije dostavile su svu neophodnu relevantnu dokumentaciju o svom poslovnom rejtingu, urađenim projektima, te uvjerenja poslovnih banaka, uz naglašenu zainteresiranost da u skladu sa modelima javno privatnog partnerstva – koncesije investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog projekta.

Nakon okončanja procedure, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić uputio je poziv menadžerima ovih kompanija da posjete Sarajevo i da sa svojim arhitektima doprinesu iznalaženju najboljih idejnih rješenja modernizacije ovog cijelog sportskog-rekreativnog-privrednog kompleksa.

Pored toga općinski načelnik je organizirao više sastanaka arhitektonskog savjeta kako bi se definirale jasne smjernice za izradu izmjena i dopuna Regulacionog plana Zetra, u čijem obuhvatu je i kompleks stadiona Koševo, uz osnovni koncept da se, uz zadržavanje svih postojećih sportskih sadržaja, izgrade i privredni sadržaji koji će investitoru omogućiti povrat uloženih sredstava

Nakon provedenog postupka u vezi sa donošenjem novog regulacionog plana za ovaj lokalitet, općinska uprava će pripremiti studiju o opravdanosti projekta o modernizaciji ovog kompleksa te pripremiti za Općinsko vijeće odluku kojom će Općinsko vijeće odlučiti o modelu javno privatnog partnerstva-koncesije.

Podsjećamo, u okviru projekta modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu do sada je završeno uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. Za realizaciju projekta sredstva su obezbijedile Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo koji su izdvojili po 500.000 KM.

Nova rasvjeta jačine 1776 luksa omogućuje odigravanje međunarodnih utakmica i u noćnim terminima, a centralna, kontrolna soba sa video nadzorom cijelog stadiona sa 27 kamera omogućuje pokrivenost sa sigurnosnog aspekta.

Pored toga završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Na ovaj način ispunjeni su osnovni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica.

 

Izvor: sa-c.net

Previous CNC mašine iz Sarajeva na kojima zavide i svjetske kompanije
Next Bosanski odbojkaši u polufinalu SP-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

HOĆE LI BOSNA DOŽIVJETI EKONOMSKI PROCVAT?! Aktivnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte i plina

Federalna vlada je donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za

Ekonomija/Biznis

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine danas otvara predstavništvo u Istanbulu

  Prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) u inostranstvu bit će otvoreno danas, u İstanbulu. Predstavništvo će svečano otvoriti predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić i ministar vanjske trgovine i

Ekonomija/Biznis

Sve više Hrvata kupuje u Bosni i Mađarskoj

Hrvatska se suočava s valom poskupljenja zbog inflacije koja je pogodila cijeli svijet, pišu mediji u susjedstvu. Poskupljenja su i u našoj zemlji, ali.. ima i gore rekli bismo. -Litar