Una Suljić je najmlađi doktor nauka u Bosni i Hercegovini

Una Suljić je najmlađi doktor nauka u Bosni i Hercegovini

 

Una Suljić  je prošle sedmice postala najmlađi doktor nauka u Bosni i Hercegovini iz oblasti farmacije.

”Ukoliko nešto jako želite, trebate se tome posvetiti”, kaže između ostalog Una Suljić, Tuzlanka, i najmlađi doktor nauka u Bosni i Hercegovini, mlada i perspektivna djevojka koja ni u jednom trenutku nije pomislila otići iz svoje zemlje.

„Ja nisam sklona odlasku iz zemlje koja mi je mnogo toga dosad pružila i mislim da je na meni red da onoliko koliko sam ja u mogućnosti vratim“, kaže Una.

Kako navodi imala je ponuda za posao u inozemstvu, ali ona je željela biti primjer mladim ljudima i pokazati da ima budućnosti u našoj zemlji.

„Ja sam sad svjesnija da mogu da pružim nešto ovoj državi, mogu da pružim nešto pacijentima, odnosno mogu da pružim nešto javnosti i da i druge mlade ljude involviram u neke procese, da bismo bili bolji kao nacija.“

Od 2014. godine Una je asistentica na tri fakulteta u Tuzli.

„I to je dio ljubavi i razlog zbog kojeg sam ostala u Bosni. Imate lijepe mlade ljude, koji su izabrali ovu branšu i žele da uspiju“, ističe Una.

Jedan od projekata zapošljavanja mladih doktora medicine  provodi i Vlada Tuzlanskog kantona.

„Gdje smo u ovom periodu kroz kontinuirani proces zaposlili, odnosno sa evidencije nezaposlenih radno angažovali 137 doktora, kojin su treću godinu u radnom angažmanu“, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Projekat zapošljavanja mladih doktora, Vlada Tuzlanskog kantona nastavit će i u budućnosti.

 

(Federalna/MiruhBosne)

Previous Jolie za CNN: Zašto je Hatidža bila posebna
Next Bosanski med našao svoje mjesto na domaćem tržištu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izetbegoviću plaketa za podršku šampionskom timu mladih robotičara

Posljednjih dana domaću javnost zabavljala je izjava Bakira Izetbegovića na temu robotike. Međutim, nije baš bez osnova ovaj političar govorio o robotici. Podsjetićemo da je ranije ovog mjeseca upravo predsjedniku

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Postoji rješenje za problem magle i smoga: ‘Weather Generator’ već koriste Moskva, Dubai..

Za svaki problem postoji rješenje, tako i za smog i maglu, koji posebno u zimskim mjesecima postaju najveći problem glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i drugih gradova. Projekt Weather

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promovisano 590 diplomanata i 85 magistranata Univerziteta u Tuzli

 U Tuzli je danas upriličena promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Tuzli. Akademska zajednica je bogatija za 675 diplomanata i magistranata koji su uspješno završili školovanje na Univerzitetu u Tuzli.