“Sunčana strana Federacije BiH 2018” promovirat će većinu gradova u FBiH (VIDEO)

“Sunčana strana Federacije BiH 2018” promovirat će većinu gradova u FBiH (VIDEO)

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Udruženje Obala Art Centar Sarajevo i Agencije PRimera iz Mostara potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.”

U skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH vrijednost tog projekta je 235.000 KM.

Projektom Udruženje Obala Art Centar iz Sarajeva i Agencija PRimera iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od jula do oktobra 2018. godine organizirat će niz umjetničkih sadržaja s ciljem promocije i obogaćivanja kulturno-turističke i zabavne ponude Mostara i Sarajeva gdje će programi biti održavani.

Kako je istakla federalana ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, uz sudjelovanje umjetnika i iz drugih gradova, “Sunčana strana Federacije BiH 2018.” ujedno će promovirati i druge gradove u FBiH.

– U ovogodišnjoj ljetnoj turističkoj sezoni na različitim lokacijama u Sarajevu i Mostaru bit će realizirani brojni atraktivni sadržaji, u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima, glumcima, likovnim umjetnicima, fotografima, profesionalcima iz gastro svijeta – naglasila je Đapo.

Po riječima vlasnice Agencije PRimera iz Mostara Snježane Delić u Mostaru će naprimjer, u sklopu tog projekta biti organiziran Foto natječaj “Sunčana strana Mostara”, u sklopu kojeg će na Španjolskom trgu u Mostaru biti otvorena izložba, a autore tri najbolje fotografije očekuju nagrade.

– Bit će održana i radionica modernih plesova, defile mažoretkinja, polumaraton, dječja smotra folklora uz nastup oko 200 djece iz osam folklornih društava iz cijele BiH uz mimohod kroz grad. Umjetnici – studenti Likovne Akademije na ulici će raditi portrete prolaznika, a novost će sigurno biti i Cheez – okvir za slikanje s motivom Starog mosta, zatim snimanje milenijske fotografije dronom za vrijeme skokova sa Starog mosta. Svakako, nezaobilazna je predstava  o Aleksi Šantiću i čuvenoj Emini gdje će posjetioci imati priliku obući njihove kostime – rekla je Delić.

U vrijeme održavanja 24. Sarajevo Film Festivala od 10. do 17. augusta, posjetitelji i turisti će u Mostaru imati priliku na adekvatnom prostoru ispod Starog mosta, na led ekranima velike rezolucije, tokom dana gledati ekskluzivno snimljene najzanimljivije video materijale sa prethodnih desetak izdanja Festivala, kao i video materijal događanja sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

– Za turiste i sve posjetitelje, to će biti jedinstvena prilika i poseban ugođaj da se upoznaju sa svim aktivnostima Sarajevo Film Festivala. Također, prije i nakon ovogodišnjeg SFF-a, u Mostaru će moći gledati neke od najzanimljivijih filmova prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg SFF-a, na platou – prostoru ispred Doma herceg Stjepan Kosača, gdje će biti privremeno Ljetno kino – kazao je predsjednik Udruženja Obala Art Centar Sarajevo Mirsad Purivatra.

U Sarajevu će također biti održani foto natječaji s izložbom, gastro prezentacije na otvorenom, koncerti izvođača sevdaha (pjevača i svirača) na lokaciji Žuta/Jekovačka tabija tokom cijelog ljeta, ulična plesno-zabavna parada povodom zvaničnog početka 24. Sarajevo Film Festivala, ulicama Sarajeva od Baščaršije do Narodnog pozorišta, s četiri umjetničke grupe iz BiH i mažoretkinjama.

Bit će održan i poseban program predstavljanja tradicionalnih zanata i muzičkih instrumenata, te kako je kazao Purivatra, obilazak poznatih lokacija uz kostimirane programe gdje će glumci, odjeveni u poznate likove iz povijesti, turiste na tim lokacijama upoznavati s važnim događajima iz prošlosti Grada Sarajeva.

Previous Večeras počinje 46. internacionalna „Una – regata“
Next Bosna i Hercegovina: Broj zaposlenih u poljoprivredi porastao za sedam posto

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

SFF: U programu BH Film čak 76 naslova

  Ovogodišnji program BH Film na Sarajevo film festivalu, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, u trinaestom izdanju donosi čak 76 naslova, prenosi Anadolu Agency (AA). Ove

TURIZAM

Na Nišićkoj visoravni u planu izgradnja zabavnog parka

Kuvajtska firma Assad-Al Akeel, koja je na području sela Ravne na Nišićkoj visoravni kupila 150 dunuma zemlje, ima namjeru izgraditi zabavni, odnosno adrenalinski park. Kako saznajemo, kompletan prostor bio bi ispunjen različitim sadržajima zabavnog

BH RAZGLEDNICA

Veliki broj turista uživa u lijepom vremenu i znamenitostima Sarajeva

   Sunce i temperature koje se kreću i do 25 stepeni Celzijusa bile su povod za šetnju i uživanje u lokalnim sarajevskim kafićima i restoranima velikom broju domaćih i stranih