Bosna i Hercegovina za pola mjeseca u Rusiju izvezla 300 tona jabuka

Bosna i Hercegovina za pola mjeseca u Rusiju izvezla 300 tona jabuka

 

Počela je isporuka jabuka iz Bosne i Hercegovinu u Rusku Federaciju i za 15 dana od kako je izvoz odblokiran već je izvezeno oko 300 tona ovog voća.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarovićističe da se očekuje dobar trend nastavka izvoza i da će poljoprivrednici iz Bosne i Hercegovine ovu šansu maksimalno iskoristiti, uprkos štetama koje su proteklih mjeseci pretrpjeli zbog zloupotreba neodgovornih pojedinaca.

Podsjećamo, Ruska Federacija obustavila je u januaru uvoz jabuka iz naše države, tačnije entiteta RS, kada su carinici otkrili da je jedno preduzeće iz Bijeljine uvozilo voće iz trećih država pa ga izvozilo u Rusiju pod bosanskom oznakom.

U međuvremenu ministar Šarović i Uprava za zaštitu bilja su osigurali sve potrebne uslove i garancije za dobijanje zelenog svjetla od zvanične Moskve.

Prilikom pregovora, Ruska strana tražila je da Uprava za zaštitu bilja Bosne i Hercegovine garantuje za fitosanitarne zehtjeve Ruske Federacije. Šarović je ranije kazao da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčkom moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakave zloupotrebe i šverc.

Previous Otkriveno spomen obilježje 4. Viteškoj motorizovanoj brigadi
Next Otkriće u Odžaku: Kopali bunar za vodu i iskopali gejzir

You might also like

Ekonomija/Biznis

Fabrika namještaja Izazov iz Kalesije oprema i moderne kruzere

Adriatic King – ploveća čarolija, moderni i savremeno uređeni cruiser koji raspolaže sa 20 luksuznih kabina za odmor opremljen je namještajem Izazov. Namještaj je posebno projektovan i dizajniran u skladu

Ekonomija/Biznis

Najuspješnije tri godine u novijoj historiji Hadžića

  Iskorak ka ekonomskom, privrednom i svakom drugom napretku građani općine Hadžići su napravili 2004. godine kada su za načelnika izabrali Hamdu Ejubovića. Od te godine pa do danas uspjesi ove lokalne

Ekonomija/Biznis

U Federaciji Bosne i Hercegovine povećan broj zaposlenih za više od 23 i po hiljade!

Prema Jedinstvenom sistemu Porezne uprave, u januaru 2016. godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH je 480.531, a u novembru 2016. godine 504.128. Povodom tekstova, objavljenih u medijima posljednjih mjeseci,