Mujo Begić: U Vlasenici zasadio plantaže lješnjaka, izvozit će u Italiju

Mujo Begić: U Vlasenici zasadio plantaže lješnjaka, izvozit će u Italiju

 

Investitor Mujo Begić iz Vlasenice je zajedno sa kooperantima iz Italije osnovao firmu “Eko Begić”, koja se bavi uzgojem lješnjaka u vlaseničkim krajevima.

Ovaj Vlaseničanin je u svom rodnom mjestu Begići kod Vlasenice, već zasadio plantaže lješnjaka na površini od oko 11 hektara, a u narednom periodu, do proljeća, planira zasaditi još preko 50 hetara lješnjaka. Na njegovom imanju se nalazi i veliki rasadnik lješnjaka.

Begić trenutno živi u Italiji, a u pokretanju firme i plantaža lješnjaka, vidi veliku šansu, jer Podrinje ima kvalitetnu zemlju i druge bogate resurse.

Ovog investitora iz dijaspore je posjetio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, s kojim je razgovarao o ovoj investiciji, te budućim planovima njegove kompanije. Njegova firma je već registrovana, a očekuje još jedan dokument kako bi procedura registracije bila okončana do kraja.

Tuzlarije
 

– Do proljeća ću imati zasađenih oko 65 hektara lješnjaka u Vlasenici. Po jednom hektaru se sadi između 500 i 550 sadnica. Imamo već zemlju. Moramo sve pripremiti, čišćenje, oranje. Kada su u pitanju prinosi, od 4. ili 5. godine ćemo po jednoj biljci imati po jedan kilogram lješnjaka, a od 7. do 8. godine ćemo imati prinos od 12 do 15 kilograma po biljci. To su ogromne količine. U Italiji je cijena od 15 do 18 eura po kilogramu, ispričao je Begić tokom posjete potpredsjednika Salkića, te dodao da su njegovi kooperanti iz Italije oduševljeni bogatstvom i kvalitetom zemljišta i drugih resursa u Podrinju, koji su trenutno uglavnom neiskorišteni.

Kada je u pitanju izvoz, on je naveo da je već sve dogovoreno. Za sada, sve što bude proizvedeno u Vlasenici, bit će i izvezeno u Italiju.

Potpredsjednik Salkić je kazao je primjer Muje Begića jedna od pozitivnih investicija dijaspore u našoj zemlji, te da je pokazatelj da se uz kvalitetne ideje i predan rad, može mnogo toga napraviti.

– Država mora prepoznati i podržati ovakve inicijative. Ovo je jedna od dokaza da naši ljudi, koji žive izvan domovine, mogu osmisliti i realizirati uspješne projekte u Bosni i Hercegovini, ali i da im država mora pomoći i omogućiti sve što je potrebno za dalji rad. Ohrabren sam planovima investitora Begića, koji planira i pokretanje fabrike za preradu lješnjaka, ali koji ima i mnogo drugih ideja koje bi se mogle realizirati, kazao je potpredsjednik Salkić – pišu  tuzlarije.net.

Previous Agrokomercova kafa koja se melje u kamenim mlinovima ponovo na tržištu
Next Mostarski muftija koji je prije 140 godina prozreo igre evropskih sila

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Eko povrće i voće iz Hercegovine: Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

  Pozitivan primjer uspješne poljoprivredne proizvodnje i prodaje krije se u dolini Neretve, u naselju Višići kod Čapljine gdje već tri godine djeluje “Domaće eko povrće i voće – Jasmina“. 

Ekonomija/Biznis

BS Telecom Solutions – regionalni lider na tržištu pametnih transportnih sistema

BS Telecom Solutions je osnovan 2002. godine i na tržištu je od tada prisutan kao proizvođač, isporučilac i integrator kompletnih telekomunikacijskih i informacijskih sistema koji se zasnivaju na modernim tehnologijama

Ekonomija/Biznis

Kompanija ‘Bingo’: U vrijeme krize, ljudi ispred svega

-Iza nas je period prepun izazova koje niko nije mogao predvidjeti. Zdravlje naših uposlenika i potrošača su nam na prvom mjestu, pa smo sav fokus usmjerili na prevenciju širenja virusa