Sjećanje na generala Nanića i herojsku odbranu: U Bužimu počela manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”

Sjećanje na generala Nanića i herojsku odbranu: U Bužimu počela manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”

 

Sinoć je u Bužimu počela 23. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, posjetom Muzej sobi, te  turbetu generala Izeta Nanića i poginulim pripadnicima 505. Viteške brigade.

Ovogodišnju dvadeset i treću tradicionalnu manifestaciju otvorio je općinski načelnik Zikrija Duraković, koji je u svom obraćanju, između ostalog posebno naglasio:

– “ Najbolji primjer dobre saradnje boračkih udruženja, Organizacionog odbora i općine Bužim  je ova manifestacija koja pokazuje jedno jedinstvo. Svakako  ću iskoristiti ovu priliku  da pozovem sve bužimljanke i bužimljane da prate naše Slobodarske dane i pripremljene sadržaje i na taj način očuvamo sjećanje na našeg generala Izeta Nanića i na naše najbolje vitezove. U ime slavne prošlosti i u ime  jedinstava, proglašavam otvorenom ovogodišnju manifestaciju Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2018.”

I ova dvadeset i treća po redu manifestacija tradicionalno je otvorena sa Večeri Kur’ana, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim na platou ispred OŠ “Bužim“  Ovaj poseban događaj, sa kojim već punih sedamnaest godina počinju Slobodarski dani, okuplja učače Kur’ana iz cijele Bosne i Hercegovine i regije. Nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imalo je priliku uživati u učenju Kur’ana.

Danas se održava centralna svečanost manifestacije koja traje 15 dana. Zvanice i bivši saborci posjetit će Vijenac, mjesto pogibije generala Izeta Nanića – javlja rtvusk.

U poslijepodnevnim satim na Ćorkovači će biti održan čas historije, a potom će, na istom mjestu, biti otkriveno spomen-obilježje ponosa i pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Previous Banjalučki boj: Prisjećanje na pobjedu bosanskog inata
Next Zeničani uređuju i otvaraju park u kojem je potpisana 'Bilinopoljska izjava'

You might also like

NAŠI DANI

Dino Konaković s Dritanom Abazovićem – zahvalio na srdačnom dočeku

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju otvorenih političkih pitanja, a mogućnost zajedničkog nastupa dvije države u dijelu promocije turizma, mogu biti velika šansa, poručeno je danas na sastanku premijera

NAŠI DANI

Marš mira – Mladi Tešanjci preko Tuzle u Srebrenicu

Udruženje “Klub prijatelja Srebrenice” iz Tešnja povodom obiljažavanja 22. godišnjice genocida i stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici i ove godine organizuje Marš mira Tešanj-Srebrenica. Put Potočara iz

NAŠI DANI

Zvizdić i Zaev potpisali Mostarsku povelju mira

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uručio je večeras Mostarsku povelju mira premijeru Republike Makedonije Zoranu Zaevu, kao zahvalu za doprinos uspostavi regionalne saradnje. Povelja je potpisana i