Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

 

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za mlIječnu industriju BiH, saopštio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prenosi Anadolu Agency. 

Naime, do sada je Bosna i Hercegovina izvozila samo termički obrađeno mlijeko (tzv. kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

„Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije“, istakao je ministar Šarović, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

„BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, precizirao je ministar.

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi. U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

Previous Šešeljeva škola političke i nacionalne ideologije
Next Obilježena 26. godišnjica od raspuštanja logora „Omarska“: Zločin se ne smije zaboraviti

You might also like

Ekonomija/Biznis

Unapređenje saradnje: U planu direktni let Peking – Sarajevo

   Kineski premijer Li Kećijang rekao je juče da je Kina spremna za unapređenje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom u oblasti transportne infrastrukture i poljoprivrede. Tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća

ŽIVOT

Novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca

Lejla i Samir Vilić su novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca u Podastinju kod Kiseljaka. Svojim primjerom opovrgnuli su tezu pojedinih domaćih poljoprivrednika i stočara da

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski gigant pomaže radnicima: Ditini proizvodi uskoro na policama ‘Bingo’ marketa

U prostorijama Direkcije trgovačkog lanca Bingo u Tuzli danas će biti održan sastanak, na kojem će prisustvovati vlasnik ovog bh. giganta Senad Džambić i predstavnici Fabrike deterdženata Dita. Kako je