Bosanski premijer u zvaničnoj posjeti Njemačkoj (VIDEO)

Bosanski premijer u zvaničnoj posjeti Njemačkoj (VIDEO)

 

Ceremonijom svečanog dočeka ispred Bundeskanzleramta u Berlinu otpočela je zvanična posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića Saveznoj Republici Njemačkoj.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je u zvaničnoj posjeti SR Njemačkoj na poziv kancelarke te zemlje Angele Merkel sa kojom će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Bosne i Hercegovine, regionalnim odnosima i razvoju zapadnog Balkana, te ostalim aktuelnim međunarodnim pitanjima, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da se Merkel i Zvizdić obrate na konferenciji za novinare.

Zvizdić je dočekan uz najviše državne i vojne počasti u Berlinu.

Zvizdić – Merkel: Prioriteti Bosne i Hercegovine ostaju evropski i NATO put

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel je izjavio kako je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je ukazao na četiri prioriteta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a to su integracija u NATO, ekonomski razvoj BiH, pitanje jačanja pravne države i sigurnosti, ali i jačanje regionalne saradnje.

Poručio je kako su najvažniji politički ciljevi bile i ostale evropske integracije Bosne i Hercegovine.

”Mogu da kažem da bez njemačke incijative koja je već 2014. pokrenuta ne bi bilo moguće da se današnji evropski procesi u Bosni i Hercegovini otvore”, pojasnio je Zvizdić.

Dodao je kako je Bosna i Hercegovina odlučna da ostane na evropskom putu i te da je to najznačajniji vanjskopolitički prioritet za koji ne postoji alterantiva u BiH.

Zvizdić je izjavio kako će Bosna i Hercegovina brzo dati odgovore na dodatna pitanja koja je EU uputila i naveo kako je moguće ostvarivanje statusa kandidata u trenutnom sastavu Evropskog parlamenta, što je jedna od najvažnijih poruka koje je BiH poslala kada je riječ o svom evropskom putu.

”Drugi najvažniji prioritet je aktiviranje MAP-a, važno za članstvo u NATO savezu. Aktiviranje MAP-a je važna poruka za jačanje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali i cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana”, dodao je Zvizdić.

Poručio je i kako su svi vitalni ekonomski parametri stalno u porastu u Bosni i Hercegovini i da se ekonomski procesi odvijaju u dobrom pravcu.

Ipak, istakao je kako su potrebne još mnoge reforme koje će morati biti realizirane u predstojećem periodu.

”Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Vanjskotrgovinska razmjena iznosila je milijardu i 750 miliona eura tokom ove godine. Želimo ostvariti više od dvije milijarde eura trgovinske razmjene“, dodao je Zvizdić.

Kazao je kako Bosna i Hercegovina raspolaže dobrim prirodnim resursima, obrazovanom radnom snagom na čemu se može izgraditi ekonomski razvoj zemlje.

”Naravno da želimo i dalje da privlačimo strane investitore. Njemačke investitore pozivamo da investicije nastave u BiH. Njemačka je uvijek bila na listi tri najvažnija ekonomska partnera za Bosnu i Hercegovinu i iskreno se nadam da će to i u budućnosti tako ostati”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao kako je razgovarano o tome šta je Bosna i Hercegovina uradila u proteklom periodu kada je riječ o nekoliko stvari.

”Jedna od pozitivnih stvari je i naša borba protiv pranja novca, protiv finansiranja terorizma, a i održavanja mira u proteklih nekoliko godina, ali tu su nam i dalje potrebne reforme”, pojasnio je Zvizdić.

Istakao je kako će BiH morati usvojiti novi krivični zakon koji ustvari treba da se harmonizuje s međunarodnim standardima kako bi bila uspješna borba protiv kriminala.

”Njemačka ostaje i bila je do sada najvažniji ekonomski, društveni, kulturni, iskreni partner Bosne i Hercegovine i u BiH imate iskrenog prijatelja i mi cijenimo ono što ste za nas učinili“, dodao je Zvizdić.

Govoreći o migracijama u BiH, Zvizdić, se zahvalio EU na pruženoj pomoći, te naglasio kako BiH želi biti sastavni dio integralnog evropskog rješenja

Zvizdić je kazao kako je činjenica da migranti ne žele ostati u BiH, nikome od njih nije odobren azil i da oni teže ka putu prema EU.

Upitan za situaciju u Turskoj Zvizdić je kazao kako je ta zemlja u odnosu na Bosnu i Hercegovinu uvijek bila prijateljski orjentisana i da se nije miješala u unutrašnja pitanja, niti je bila protivnik evropskih i NATO integracija BiH.

Zvizdić upitan o tome da li je razogovarano o koracima u povećanju vanjskotrgovinske razmjene, ponovio je kako je u posljednjih sedam godina Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

”U prvih šest mjeseci ove godine je ta ekonomska saradnja, dostigla milijardu eura i ostvarit ćemo do dvije milijarde eura. Pokrivenost izvoza uvozom je 90 posto, a to govori o izbalansiranom odnosu”, dodao je Zvizdić.

Kazao je kako to govori da je Njemačka spremna da prihvati bh. prozivode. Osvrnuo se i na niz koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorili bolji uslovi za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

(Agencije/MiruhBosne)
Previous Nacionalni spomenik otvoren za posjete: Počeli ”Dani otvorenih vrata Saburine kuće“ (FOTO)
Next Voće i povrće iz Mostara izvoze u svijet. Godišnja proizvodnja oko dva miliona kg

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić podsjetio na vrijeme kada su u Skupštini KS sjedili profesori i akademici – sistem vrijednosti je značajno opao

“Evropljani, SAD i mi smo postali imuni na ucjene i prijetnje secesijom Milorada Dodika koje su 2007, 2012. i 2013. imale svoje efekte. Tada je uspijevao kod Evropljana da izazove

NAŠI DANI

Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače – ratnog gospodara Čajniča

Ekipa Istrage, O kanala i Oslobođenja u srijedu je u Novom Sadu pronašla odbjeglog ratnog zločinca Duška Kornjaču. Nakon što je shvatio zbog čega su došli, optuženik za zločine protiv

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera