U Vijećnici manifestacija ”Sjećanje”: Dan otvorenih vrata

U Vijećnici manifestacija ”Sjećanje”: Dan otvorenih vrata

 

U sarajevskoj Vijećnici, koja je jedan od simbola grada, danas se održava manifestacija ”Sjećanje“, Dan otvorenih vrata, javlja Anadolu Agency (AA). 

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, usljed granatiranja sa srpskih položaja zapaljena je u noći s 25. na 26. august 1992. godine, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

U Vijećnici je danas izložena postavka o predmetima koje je Gradska uprava povjerila Zemaljskom muzeju BiH i Historijskom arhivu za vrijeme obnove. U saradnji s gradskom Vijećnicom ove dvije institucije su ih izložile danas u sklopu manifestacije ”Sjećanje”. Postavka će biti izložena sedam dana.

Također, otvorena je i izložba umjetničkih radova o Vijećnici autorice Šemse Gavrankapetanović. Izložba će biti otvorena do 4. septembra 2018.

Amila Rančić, studentica Muzičke akademije, izjavila je kako na poziv gradske Vijećnice u proteklih mjesec dana je svirala klavir u Vijećnici.

Svira klavir i tokom programa ”Dan otvorenih vrata“ koji će trajati danas do 17 sati, a ulaz je besplatan.

”Za mene je to prilično bitno i jako mi je drago što sam ostvarila ovakvu saradnju”, rekla je Rančić dodavši kako svira uglavnom klasična djela.

Smatra kako su djela Mozarta, Bethovena i Bacha prikladna za atmosferu u Vijećnici.

Studenti Likovne akademije crtaju razglednice na kojima su predstavljeni motivi Vijećnice i tome slično.

Njena unutrašnjost je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja sa srpskih položaja koji su Sarajevo držali opkoljenim. Rekonstrukcija Vijećnice je počela 1996. godine, a ponovo je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. aprila 1896. godine i od tada je svjedok svih događaja u glavnom gradu BiH. Od tada simbol grada Sarajeva svjedoči svim događajima koji su duže od stoljeća zadesili Sarajevo.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora.

Nakon toga postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Mnoge stvari unutar ove ljepotice su specifične. Rubovi zidova zlatne boje zapravo su zaista zlatni. Rađeni posebnom tehnikom, premazivani su listićima zlata potopljenim u boju, posebnim kistom od kamilje dlake.

Starom izgledu Vijećnice doprinijele su i brojne stvari koje su iz nje spašene i sačuvane, pa je tako najveći broj predmeta pronađen u Zagrebu i Beču u muzejima.

Iako je sve u njoj novo, Vijećnica i danas odiše periodom u kojem je i napravljena. U njoj se sada čuvaju knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti, za koje su napravljene prostorije sa posebnom temperaturom i vlažnosti za njihovo što bolje očuvanje.

Nedavno je otvorena i suvenirnica u kojoj posjetioci mogu kupiti predmete koji će ih sjećati na posjetu instituciji što je svjedok mnogim dešavanjima tokom dužeg vremenskog perioda.

Previous Dobri duh Bošnjana kao temelj bosanske nacionalne politike
Next Paraglajding: Sve više stranaca dolazi u Bosnu i Hercegovinu da leti

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Svjedoci bosanskih srednjovjekovnih povelja – ’12 dobrih Bošnjana’

– Poslije naracije, u bosanskim poveljama vrlo se često pominju svjedoci. To su istaknuta vlastela koja čine jednu vrstu dvorskog savjeta vladaočeva. Istovremeno oni su jemci tome da će se

KULTURA I UMJETNOST

Godišnjica smrti: Dr Safvet-beg Bašagić – Jedan od najeminentnijih Bošnjaka svoga vremena

Safvet-beg Bašagić je rođen 1870. godine u Nevesinju, u Bosni i Hercegovini. Mekteb je pohađao u Mostaru i Konjicu, gdje je proveo dio djetinjstva, kao i u Foči, Ljubuškom i

BAŠTINA

Arebica – staro bosansko pismo kojim se i danas služi nana Nura Ferhatović

Arebica je specifično bosansko pismo nastalo ulaskom Kraljevine Bosne u osmanlijsko‑islamski kulturni i civilizacijski krug. Na njenim temeljima, u periodu od pet stoljeća, nastaje posebna naporedna pismenost spram bosančice (autentično