Građevinari iz FBiH realiziraju u regionu poslove vrijedne oko 200 miliona eura

Građevinari iz FBiH realiziraju u regionu poslove vrijedne oko 200 miliona eura

 

Građevinske firme iz Federacije BiH u zemljama regiona, u oblasti niskogradnje, trenutno realiziraju ugovorene poslove u vrijednosti od oko 200 miliona eura – izjavila je za Fenu sekretar za građevinarstvo u Privrednoj komori FBiH Dženana Hodžić. 

Po njenim riječima, očekuje se da će do kraja ove godine biti potpisani dodatni ugovori za izvođenje radova naših građevinskih kompanija u zemljama regiona.

“Prema informacijama s terena, jedan od značajnijih u skorije vrijeme trebao bi iznositi oko 50 miliona eura”, dodala je Hodžić.

Radovi iz oblasti niskogradnje već duži niz godina čine većinski dio realizovanih radova u građevinarstvu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na inostranom tržištu. U prosjeku, taj omjer je godišnje 30 posto visokogradnja, a 70 posto niskogradnja.

Agencija za statistiku BiH objavila je podatke po kojima je zabilježen rast ugovorenih, ali i realizovanih građevinskih radova u inostranstvu. Tako je vrijednost novih narudžbi koje su građevinske firme iz BiH imale u drugom kvartalu ove godine veća za 47,7 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Također, veća je i vrijednost izvršenih radova u drugom kvartalu za 25,7 posto.

“Većinski dio se odnosi na poslove u zemljama u regionu i to prvenstveno na tržištima Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i to su poslovi iz oblasti niskogradnje. Pored toga, značaj udio je i tržište SR Njemačke. Kompanije, koje izvode građevinske radove u Njemačkoj rade većinom poslove iz oblasti visokogradnje, uglavnom kao podizvođači, ali sumarno ostvaruju značajan devizni priliv u Bosnu i Hercegovinu”, dodala je Hodžić.

Navela je da je upošljavanje građevinske operative, sticanje referenci i osvajanje novih tržišta rezultat uspješnog rada menadžmenta bh. građevinskih kompanija, koji svakodnevno ulažu i prate tehnologije kako bi očuvali kontinuitet poslovanja u jednoj vrlo dinamičnoj branši, kao što je građevinarstvo.

Previous Paraglajding: Sve više stranaca dolazi u Bosnu i Hercegovinu da leti
Next Nedžad Agić biciklom putuje u Dubrovnik na godišnjicu objave Povelje Kulina bana

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina je zemlja koja počiva na trgovini

Bosanskohercegovačka ekonomija najvećim dijelim počiva na trgovini. To je lako zaključiti po tome što se trgovine i tržišni centri otvaraju mnogo češće nego nove fabrike i proizvodni pogoni, i što

Ekonomija/Biznis

Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Građani Bosne i Hercegovine u protekloj godini uštedjeli su još jednu milijardu maraka, pa njihovi ukupni depoziti na računima banaka sada iznose 12,3 milijarde KM.  Po podacima Centralne banke Bosne

KULTURA I UMJETNOST

Bosanka i Iranac pokrenuli zajednički biznis: Izrađuju nakit koji osvaja svijet

  Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian Elird stoje iza Jewellery EM studija koji se bavi izradom prestižnog, u potpunosti ručno rađenog nakita izuzetne umjetničke i duhovne vrijednosti. Studio je počeo