Iz budžeta FBiH milion KM za obnovu ‘Husein Gradaščevića kule – Zmaj od Bosne’

Iz budžeta FBiH milion KM za obnovu ‘Husein Gradaščevića kule – Zmaj od Bosne’

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić sutra će potpisati Ugovor za projekt obnove i zaštite “Husein Gradaščevića kule – Zmaj od Bosne”, za koji će iz budžeta FBiH za 2018. godinu biti izdvojena sredstva od milion KM.

Sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i početak radova na zaštiti kompleksa nacionalnog spomenika Starog grada u Gradačcu.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prepoznala potrebu za sufinansiranje projekata od posebnog značaja za turistički razvoj Federacije BiH, među kojima je i ovaj projekt.

Komisija za nacionalne spomenike je u novembru 2014. godine Kulu Husein Gradaščevića proglasila nacionalnim spomenikom.

Ugovor će biti potpisan u “Bosanskoj sobi” na Kuli Zmaja od Bosne, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Previous Bosanski stećak u srcu Danske
Next Gošća Oprah Winfrey u emisiji otkrila kako su se Sarajke ljepotom borile protiv agresora i snajpera!

You might also like

NAŠI DANI

FBiH: Za 10 godina iselilo se oko 28 hiljada građana, najviše u Hrvatsku

  Prema službenim podacima, u zadnjih deset godina iz Federacije Bosne i Hercegovine u inostranstvo odselilo je 28.362 građana, a najviše njih iselilo je u zemlje regije i Njemačku, rečeno

NAŠI DANI

Najmnogoljudnija općina u državi nastavlja rasti: U prošloj godini rođeno 1.635 djece

  Prema evidenciji matičnog ureda Općine Novi Grad Sarajevo prirodni priraštaj stanovništva u prošloj godini bio je veći za 435 novorođene djece u odnosu na broj umrlih, što potvrđuje podatak

NAŠI DANI

Ministrica Turković u Beču položila cvijeće i odala počast žrtvama terorističkog napada

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 4. novembra 2020. godine, u Beču položila cvijeće i odala počast žrtvama terorističkog napada.