Gošća Oprah Winfrey u emisiji otkrila kako su se Sarajke ljepotom borile protiv agresora i snajpera!

Gošća Oprah Winfrey u emisiji otkrila kako su se Sarajke ljepotom borile protiv agresora i snajpera!

 

Legendarna Oprah Winfrey se vratila na male ekrane, a u jednoj od emisija tema je bila, između ostalog, i ratno Sarajevo, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Naime, u ovonedeljnom izdanju SuperSoulSunday, emisije u kojoj Oprah vodi inspirativne razgovore sa vrhunskim misliocima, autorima i duhovnim vođama, ugostila je osnivačicu organizacije Woman for Woman International (WWI) – Zainab Salbi.

Posebno interesantan dio razgovora odnosio se na posjetu Selbi ratnom Sarajevu, gdje je razgovarala sa brojnim ženama te, kako je navela, nastojala pružiti pomoć i podršku u toku ratnih dešavanja.

Selbi danas jedna od najutjecajnijih svjetskih mislilaca i aktivista, navodi da je u razgovoru sa ženama Sarajeva, postavila pitanje „šta im je najpotrebnije kako bi im se olakšao svakodnevni život“.

  • Karmin – ogovorile su. Selbi je istakla kako nije očekivala takav odgovor, ali je kako ističe, on pokazao važnost osjećaja ljepote u odupiranju teškim izazovima.

Sa suzama u očima Selbi je citirala riječi Sarajke sa kojom je razgovarala:

„Karmin je najlakši način naglašavanja ženske ljepote. Želim da moj ubica vidi kako lijepu ženu ubija!“

Osim ovog primjera, Selbi je pomenula učiteljicu koja je svaki dan opsade Sarajeva održavala časove klavira za djecu i time pokazala izuzetnu volju u otporu agresiji.

 

Prema riječima Selbi, svojim činom, pokazala je da velike promjene ne dolaze revolucijom i grandioznim akcijama, nego malim i ustrajnim koracima svakog pojedinca.

A, upravo to je i vizija WWI organizacije, koja ističe da snažne žene grade snažne nacije. Svojom podrškom WWI od 1993. godine pomogla je više od 478.000 žena u ratom pogođenim zemljama, za šta su 2006. godine dobili prestižnu nagradu Conrad N. Hilton za humanitarni rad.

Inače, Zainab Salbi, People Magazin je imenovao jednom od 25 žena koje su promijenile svijet.

Magazin Foreingn Policy je uvrstio među 100 vodećih svjetskih mislioca, dok ju je “Fast Company” identificirao kao jednu od 100 najkreativnijih biznismena u 2016. godini. Autorica je nekoliko knjiga, među kojima i najprodavanije pod naslovom „Između dva svijeta: bjekstvo iz tiranije: odrastanje u sjeni Sadama.“ Selbi je odrasla u Iraku, a njen otac je bio lični pilot Sadama Huseina. Kompletnu emisiju pogledajte na ovom linku.

Previous Iz budžeta FBiH milion KM za obnovu 'Husein Gradaščevića kule - Zmaj od Bosne'
Next Godišnjica masakra kod Gradske tržnice u Sarajevu

You might also like

ŽIVOT

Andaluziju zamijenili Hercegovinom: Život ovdje je lijep, vjerujte mi! (VIDEO)

  Rasprodali su sve i došli u Mostar… Kažu, vole grad i život u Bosni i Hercegovini. Priča o bračnom paru iz Španije koji je doselio u našu zemlju. U

ŽIVOT

Umrla je Hasma Fejzić, starica sa čela kolone Marša mira

Piše: Almasa Hadžić, politicki.ba „Jeste li se umorili“ pitamo Hasmu Fejzić, drugog dana ovogodišnjeg Marša mira. „Kakav umor, ima vremena kad će se i odmarati. Kad insan preseli – eto odmora“,

ŽIVOT

Abdallah Salhab: Baš kao i Palestina, i Bosna i Hercegovina je moja domovina

Palestinac Abdallah Salhab u Sarajevo je stigao je prije šest i po godina. Ovaj 24-godišnjak, kojem je nadimak Ale, prošle godine je diplomirao na Medicinskom fakultetu na Sarajevo School of