Čekić: Kazna mala za zločine koje je počinio Tintor

Čekić: Kazna mala za zločine koje je počinio Tintor

 

Porodice nestalih i žrtve torture iz Vogošće nisu zadovoljne visinom zatvorske kazne koju je dobio Jovan Tintor.

Porodice nestalih i žrtve torture s područja općine Vogošća nisu zadovoljne visinom zatvorske kazne koju je dobio Jovan Tintor za zločine počinjene u Vogošći, izjavila je predsjednica Udruženje Porodice nestalih Općine Vogošća Ema Čekić.

Naglasila je kako je jedanaest godina zatvora malo za zločine koje je Tintor izvršio u Vogošći te da i danas nakon 28 godina članovi ovog udruženja tragaju za nestalim.

“Porodice nestalih žele da saznaju gdje su njihovi najmiliji. Međutim, ovako još više nama zadaju bola u duši i proživljavamo još veću nepravdu”, istakla je Čekić za Fenu.

Udruženje Porodice nestalih Općine Vogošća još traga za šezdeset nestalih osoba s područja ove općine.

Zločini u Vogošći

Bivši predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen je danas prvostepenom presudom na 11 godina zatvora za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine u Vogošći.

Utvrđeno je da je Tintor počinio zločin protiv čovječnosti i učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti s područja Vogošće.

Optužnica je po osam tačaka teretila Tintora, kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.

Tintor je optužen za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u Vogošći.

Izvor: Agencije/AJB

Previous Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu
Next Behram-begova džamija i medresa u Tuzli

You might also like

NAŠI DANI

Gospodar finansija: Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upravljat će finansijama Federacije BiH preko ministrice Jelke Miličević, a finansijama na nivou države preko svog ministra Vjekoslava Bevande. Praktično, Čović će godišnje kontrolirati više

NAŠI DANI

Srebrenica: Klanjana dženaza Hatidži Mehmedović

  Nakon komemoracije, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Prije klanjanja dženaze, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica

NAŠI DANI

Bošnjaci Luksemburga kupili stan demobilisanom borcu Armije BiH

  Spojiti dva dobra zna biti rijetkost. Međutim, ponekad se i to desi, kao u slučaju o kojem govori ovaj prilog. Dobro koje postoji u našoj Bosni, spojilo se s