Godišnjica bitke kod 11 plavih: Agresorske jedinice poražene na Trgu heroja

Godišnjica bitke kod 11 plavih: Agresorske jedinice poražene na Trgu heroja

 

Bitka je trajala 14 sati...

– Ovo je bio posljednji pokušaj agresora da zavlada ovim prostorom i odvoji Hrasno Brdo od Trga heroja.

Boriti se na ovom području bilo je veoma teško, ali nismo posustajali. Bitka je trajala 14 sati i čini mi se da sam toga dana ispucao milion metaka.

Snimili smo agresora kada je pokušao ući preko pomoćnog stadiona NK Željezničar, upadali su u okolne kuće, gdje su i okončali život.

Na svu sreću, mi nismo imali većih gubitaka. Izgubili smo jednog kolegu, člana sanitetskog voda, rekao nam je Almir Abdulovski, pripadnik Četvrtog bataljona 101. motorizovane brigade i predsjednik Udruženja organizatora otpora i ratnih veterana Trg heroja Sarajevo.

Među agresorskim vojnicima koji su došli do restorana 11 plavih bilo je i specijalaca iz Niša, te dvije dobro naoružane agresorske jedinice koje su krenule dalje prema stadionu Grbavica. Jedni su krenuli Dinarskom ulicom (danas Zvornička), prema glavnim ulazima stadiona, a drugi su se kretali iza, na Tranzitu.

Ova bitka, jedna od najžešćih borbi prsa u prsa, dešavala se u samom centru grada. U njoj su učestvovale jedinice sa Trga heroja, iz Hrasnog, sa Hrasnog Brda i specijalci MUP-a.

Tim povodom u srijedu je položeno cvijeće na spomen-obilježju na Trgu heroja i evocirane uspomene na ovaj događaj.

(oslobođenje/mb)

Previous 85 godina od rođenja Muhsina Rizvića- Kompas bošnjačke književne kritike
Next Gradnja dalekovoda u Etiopiji: Energoinvest dobio posao vrijedan 13,5 miliona KM

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na 5. april: Dan kada su odbranjeni Sarajevo i Bosna i Hercegovina

  U Sarajevu su se 5. aprila 1992. godine održale  demonstracije za mir, na kojima su građani glavnog bh. grada tražili od agresorskih srpskih snaga da uklone barikade i da

BH RAZGLEDNICA

Zastava na vrhu planine Velež u čast Armije Republike BiH!

Povodom obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, grupa zaposlenika: Semir Šejtanić, Alen Jaganjac, Tarik Ćenan, Emir Nezirović, i učenici Sajra Bojčić i Danin Kazić, izvela je pohod na jedan

OTPOR BOSNE

Heroj odbrane Sarajeva: ‘Talijan’ je Bosnu i Hercegovinu volio više od svega

Istinska legenda ostat će u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kada je u patikama i majici kratkih rukava organizovao patriote Sarajeva po ulicama i kvartovima da se