THE GUARDIAN: Sarajevo, grad u kojem se Istok susreće sa Zapadom

THE GUARDIAN: Sarajevo, grad u kojem se Istok susreće sa Zapadom

 

Britanska autorica Hayley Long posjetila je Sarajevo, a iz našeg glavnog grada nosi najljepše utiske koje je pretočila u tekst objavljen u uglednom The Guardianu

Ako me ikada pozdrav ispunio pomiješanim emocijama, to je bio onaj koji mi je prije nekoliko dana ponudio nasmijani mladi taksista na aerodromu. „Dobrodošli u Sarajevo“, kazao mi je, a potom me odvezao do mog hotela na Baščaršiji, kulturnom i historijskom srcu grada.

Ovako je britanska autorica Hayley Long započela svoj tekst o posjeti Sarajevu, koji je pod nazivom „Sarajevo, grad u kojem se Istok susreće sa Zapadom“ objavljen u The Guardianu.

– Iako je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, naziv koji može izgledati neraskidivo vezan sa ratom i tragedijom, posljednjih 20 godina su doprinijele oporavku ovog izvanrednog grada, a turizam je u naglom rastu. Razlog je očigledan. Sarajevo je prelijepo – piše Long.

Ona posebno ističe pogled na panoramu grada te, s tim u vezi, predlaže korištenje Sarajevske žičare koja vodi do Trebevića, odakle se, kako je kazala, pruža pogled koji oduzima dah.

– To je pogled koji odbija poređenja sa većinom ostalih evropskih gradova. Džamije i minareti ukrašavaju liniju horizonta, zajedno sa katoličkim crkvama i kupolastim krovovima pravoslavnih ckrvi. A to je još jedna stvar koja čini ovaj grad fascinantnim: to je mjesto u kojem se Istok spaja sa Zapadom – piše u tekstu.

Autorica spominje i spoj različitih arhitektura u gradu, od austrougarskih građevina sa modernim zapadnjačkim prodavnicama do objekata iz osmanskog perioda tik uz njih.

– Sa jedne strane linije, ljudi sjede i piju pivo za stolovima na ulici, dok se s druge strane ne može pronaći ni kap alkohola. Umjesto toga, možete pronaći kafiće koje nude jaku bosansku kafu ili nargilu – piše autorica.

Poseban dojam na autoricu je ostavio i trg na Baščaršiji, kojeg naziva „trgom golubova“. Posjetiteljima preporučuje niz ugostiteljskih objekata u starom dijelu grada, a među vjerskim objektima posebno ističe Begovu džamiju te Katedralu Srca Isusova, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

– Sarajevo ima tako dobru vibraciju da je ekstremno teško shvatiti teror koji se ovdje dešavao sredinom 90-ih godina. Ali istina je da ne morate dugo tražiti dokaze. Svaka zgrada će na sebi najvjerovatnije imati rupe od metaka, a spomenik u Velikom parku tiho podsjeća na 1.500 djece koja su ubijena za vrijeme 44-mjesečne opsade – navodi se u tekstu.

Čak i bez uloge u početku Prvog svjetskog rata, historija Sarajeva, dodaje, može izgledati jako tužna.

– Uprkos tome, ovo nije tužno mjesto za posjetu jer kada dođete ovdje, dobijete osjećaj da grad sada gleda u budućnost. A to radi sa dostojanstvom, otporom i nesavladivim duhom i nadom. Ako želite da otkrijete izuzetno mjesto, onda otputujte u Sarajevo – zaključuje autorica.

 

(Faktor/MiruhBosne)

 

Previous Jasmin Repeša novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine (VIDEO)
Next Igman Konjic, vodeća kompanija u namjenskoj industriji (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

 Subotnja ”špica” na ulicama Sarajeva

Lijepo vrijeme i temperature koje su neuobičajene za ovo doba godine izmamili su brojne Sarajlije i turiste na ulice bh. prijestolnice, javlja Anadolu. Veliki broj građana, ali i turista mogao

BH RAZGLEDNICA

Za razvoj turizma u FBiH 5.000.000 KM

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2022. godinu u

BH RAZGLEDNICA

Zvanično otvoren dom PSD ‘Trebević’

Planinarsko-skijaško društvo (PSD) Trebević Sarajevo zvanično je za vikend otvorilo dom na Trebeviću kapaciteta 20 ležaja, a radost su podijelili s ljubiteljima prirode iz Sarajeva i Zenice. Na svečanom otvaranju tog