Knjiga ‘Stećak’ autora Gorčina Dizdara predstavljena u Sarajevu

Knjiga ‘Stećak’ autora Gorčina Dizdara predstavljena u Sarajevu

 

Knjiga “Stećak” autora Gorčina Dizdara o jedinstvenim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima Bosne i Hercegovine, predstavljena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Autor Dizdar je kazao da se radi o djelu koji na pristupačan, ali ipak naučno argumentiran način prikazuje neke od najznačajnijih aspekata bh. kulture. Dodao je da je u knjizi predstavio osnovne činjenice o stećcima, i argumentirao nova tumačenja preuzeta iz njegove doktorske disertacije.

– Stećci za mene predstavljaju najautentičniju umjetničku i kulturnu pojavu u Bosni i Hercegovini i šire i smatram da još uvijek nismo shvatili koliki je njihov značaj i koliko bismo trebali uložiti napora da se oni prije svega očuvaju, a potom i predstave svijetu – naglasio je Dizdar.

Posebnu čar toj knjizi daju crteži ilustratora Enisa Čišića koji je kazao da se radi o 20 ilustracija na kojima je pokušao i nada se, uspio da vizualizira sve ono što je Dizdar napisao u knjizi.

– Htio sam predstaviti nešto drugačije od onoga što smo prije vidjeli i tome dodati svoju viziju stećaka, kako bi nadopunio ono što je možda za čitatelje u tekstu izostavljeno – rekao je ilustrator Čišić.

Knjiga “Stećak” objavljena je u okviru Biblioteke “Kultura pamćenja” koju uređuje Muamer Spahić, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice.

 

Previous Kako je predsjednica RH odlikovala jedinice HV-a koje su napadale G. Vakuf?
Next Breza: Baš-bašču godišnje posjeti 5.000 gostiju iz cijelog svijeta

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Opera ‘Hasanaginica’ u subotu će biti izvedena u Tuzli (VIDEO)

  Bosanski kulturni centar Tuzla na pravi način završava polusezonu prvim javnim izvođenjem opere „Hasanaginica“ u ovom gradu u subotu, 23. juna.

KULTURA I UMJETNOST

˝Zoete Liefde˝: Holanđani koji vole BiH i pjevaju sevdalinke

Kada su na jednom seminaru u Arnhemu prvi put čuli sevdalinke, učesnici su se oduševili, a solistica Petra Terpstra poželjela je doći u BiH i ubrzo inicirala osnivanje grupe koja

KULTURA I UMJETNOST

Rukotvorine: Bosanska tradicija, ljepota i rad: Izložba “Ćilimi i žene, Bosfam 2018”

  Udruženje bosanska familija Bosfam Tuzla poziva na otvorenje izložbe pod nazivom “Bosanska tradicija, ljepota i rad: Ćilimi i žene , Bosfam2018.” Izložba će biti otvorena 23. augusta u 19