Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine s Kinom porasla za više od 100 posto

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine s Kinom porasla za više od 100 posto

 

Na današnjem susretu ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića istaknuto je da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni ogromni pomaci u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je sa Kinom porasla za više od 100 posto.

Na sastanku je, između ostalog, rečeno da je ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, osigurao potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unaprjeđenje ekonomske saradnje, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, gdje Bosni i Hercegovini prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina postala i dio najvećeg kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, u kojem je NR Kina, za različite projekte, na raspolaganje stavila više od 100 milijardi eura. Također, potpisan je i sporazum o viznoj liberalizaciji koji je kineske turiste već stavio na peto mjesto po broju onih koji su ovoj godini posjetili BiH, a očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.

Abmasadorica NR Kine najavila je dolazak zamjenika ministra trgovine njene zemlje Fu Ziying-a koji će se sastati sa ministrom Šarovićem radi razgovora o daljnjem napretku trgovine, ulaganjima i napretku u realizaciji projekata, posebno onih koji se odnose na putnu infrastrukturu u Republici Srpskoj.

Fu Ziying će predvoditi kinesku delegaciju na sastanku Zajedničkog komiteta za ekonomiju trgovinu Kine i Bosne i Hercegovine, u Sarajevu od 27. do 29. septembra, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Previous Inzko za Bloomberg: Bošnjaci su strpljivi
Next Film Aide Begić 'Ne ostavljaj me' bosanskohercegovački kandidat za Oscara

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ovo su domaći proizvođači maski, lijekova i sredstava za dezinfekciju

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pripremila je preliminarnu listu proizvođača maski, lijekova i farmaceutskih preparata i hemijskih sredstava za dezinfekciju u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator. Cilj pripreme ove liste

MADE IN BOSNIA-387

Izvoz namještaja za 6 mjeseci preko pola milijarde maraka

Za pola godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je namještaja, posteljine, madraca i sličnih proizvoda u vrijednosti od 525 miliona KM. Istovremeno je uvoz iznosio 150 miliona KM, iz čega

Ekonomija/Biznis

Svečano otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije-Sajam šljive u Gradačcu. Na ovogodišnjem sajmu zbog pandemije koronavirusa ograničen je broj izlagača a sajamske aktivnosti će trajati od 25.08.