Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Turske

Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Turske

 

Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini i sve ukazuje da će obim razmjene u narednoj godini dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do kraja realizovani, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uprkos krupnim izazovima koji, zbog pada vrijednosti turske lire, posljednjih mjeseci prate globalnu trgovinu, izvoz iz Bosne i Hercegovine nije ugrožen.

“Izvoz iz naše zemlje je u konstantnom porastu. Pored činjenice da je izvoz iz Bosne i Hercegovine prvi put premašio uvoz, u ovoj godini imali smo značajno povećanje izvoza industrijskih proizvoda”, istakao je ministar Šarović.

Spoljnotrgovinski balans Bosne i Hercegovine značajno je unaprijeđen i time što je ministar Šarović sa saradnicima uspio obezbijediti da se izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane, a posebno brašna, u ovu zemlju enormno poveća, istaknuto je na sastanku.

Slično je i sa izvozom mesa gdje su prvi put obezbijeđene sigurne kvote za izvoz, a kako je istaknuto, očekuje se da će u ovu zemlju uskoro biti isporučeno dogovorenih, novih tri do četiri hiljade tona mesa, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Ministar Šarović je takođe predočio problem u izvozu glukoznog šećera u Tursku i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje i ovog pitanja.

Sagovornici su ocijenili, navodi se u saopćenju, da postoji povećan interes investitora za Bosnu i Hercegovinu i da je neophodno što prije otkloniti postojeće prepreke za investiranje, kao što je nedostatak sirovine za preradu.

Ministar Šarović istakao je da u tom smislu ima jasan plan rješenja, koji se, između ostalog, odnosi i na reformu drvne industrije, odnosno onemogućavanje daljeg izvoza sirovine u inostranstvo.

Previous Izložba 'Opkoljeno Sarajevo' u Beogradu
Next Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica

You might also like

Ekonomija/Biznis

Limometal iz Cazina ispunio sve ciljeve u 2023. godini, radnici ističu da su kao jedna velika porodica

Decembar donosi rezimiranje uspjeha firmi u našoj zemlji, ali i širom svijeta, kao i pravljenje planova za naredni period. Menadžmenti zajedno sa vlasnicima sagledavaju urađeno u godini koja se završava,

Ekonomija/Biznis

Bosanska jela na unikatnim ručno rađenim magnetima

  Riječ je o originalnom bosanskohercegovačkom brendu koji radi na “odavanju počasti” tradicionalnim bosanskohercegovačkim jelima na kojima su odrasle generacije, a istovremeno i na popularizaciji i promociji istih za buduće

Ekonomija/Biznis

Norveška kompanija izgradila do sada najveću solarnu elektranu u Bosni i Hercegovini

Predstavnici norveške kompanije za obnovljive izvore energije Greenstat i kompanije GP Toming iz Gruda obilježili su ove sedmice početak faze ispitivanja solarne elektrane Petnjik na području Gruda koja je prva