Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

 

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 15. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem je do sada ukopano 6.610 ubijenih osoba, javlja Andolu Agency (AA).

Obilježavanju su prisustvovali, između ostalih, preživjele žrtve genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predstavnici međunarodnih organizacija, a u ime člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića cvijeće je položio njegov savjetnik Dževad Mahmutović.

”Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 15 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 18 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomračeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović koji je dodao da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno kada je u pitanju izgradnja Memorijalnog centra:

”Ovo je veliki kompleks. Između ostalog, urađen je spomen zid na kome su ispisana imena žrtava genocida. Urađena je spomen soba u velikoj hali bivše tvornice akumulatora. Uspjeli smo uraditi multimedijalnu sobu u saradnji sa agencijom SENSE iz Haga, a pored nje u 26 soba smješten je muzej genocida koji je rađen u saradnji sa vlastima iz Holandije. Uradili smo biblioteku koju trenutno opremamo knjižnim fondom. U okviru te biblioteke biće smješten dokumentacioni centar Haškog tribunala gdje će posjetioci imati pristup svim dokumentima. To je samo dio posla koji je urađen”.

Previous Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Turske
Next Apel za pomoć Zeničaninu Alminu Gaziću oboljelom od melanoma

You might also like

NAŠI LJUDI

Vlada Njemačke odobrila zakon o dvojnom državljanstvu

Vlada Njemačke odobrila je u srijedu dugo očekivani zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu, javlja Anadolu. Na konferenciji za novinare u Berlinu, ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je da

NAŠI DANI

Svečani defile sarajevskih vatrogasaca povodom mjeseca zaštite od požara (VIDEO)

  Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo održali su danas svečani defile vatrogasnih vozila glavnim ulicama grada Sarajeva, u povodu obilježavanja mjeseca oktobra – mjeseca zaštite

NAŠI DANI

Albright: Podržala tribunal UN-a koji je arhitekte rata protiv Bosne na kraju stavio u zatvor

U 84. godini preminula je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bila je državna sekretarka od 1997. do 2001. godine, za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona.