Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

 

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 15. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem je do sada ukopano 6.610 ubijenih osoba, javlja Andolu Agency (AA).

Obilježavanju su prisustvovali, između ostalih, preživjele žrtve genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predstavnici međunarodnih organizacija, a u ime člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića cvijeće je položio njegov savjetnik Dževad Mahmutović.

”Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 15 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 18 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomračeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović koji je dodao da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno kada je u pitanju izgradnja Memorijalnog centra:

”Ovo je veliki kompleks. Između ostalog, urađen je spomen zid na kome su ispisana imena žrtava genocida. Urađena je spomen soba u velikoj hali bivše tvornice akumulatora. Uspjeli smo uraditi multimedijalnu sobu u saradnji sa agencijom SENSE iz Haga, a pored nje u 26 soba smješten je muzej genocida koji je rađen u saradnji sa vlastima iz Holandije. Uradili smo biblioteku koju trenutno opremamo knjižnim fondom. U okviru te biblioteke biće smješten dokumentacioni centar Haškog tribunala gdje će posjetioci imati pristup svim dokumentima. To je samo dio posla koji je urađen”.

Previous Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Turske
Next Apel za pomoć Zeničaninu Alminu Gaziću oboljelom od melanoma

You might also like

NAŠI DANI

Amel Tuka dobio zlatnik Kulina bana

Forum građana Zenice prigodnim druženjem u prostorijama zeničkog Muzeja obilježio je 23 godine postojanja. Svake godine Forum dodijeli zlatnik “Kulina bana”, a ove godine je pripao najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki.

NAŠI DANI

Vučić: Je l’ treba da se iselimo svi koji smo iz Bosne?

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u emisiji Upitnik RTS-a da je uvredljiva i skandalozna izjava članice Savjeta za borbu protiv korupcije Miroslave Milenović da su policajci bosansko-naprednjački lobi

NAŠI DANI

HDZ-ovac vodi općinu u BiH, porodilište u RH i radi u dva doma zdravlja

  Ginekolog Živko Matuško voditelj je rodilišta u Metkoviću, radi u ginekološkoj ambulanti u Metkoviću, a istovremeno je u susjednoj Bosni i Hercegovini načelnik Općine Neum, radi u Domu zdravlja