Dr. Lagumdžija u Seulu – “Presude Karadžiću i Mladiću su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu”

Dr. Lagumdžija u Seulu – “Presude Karadžiću i Mladiću su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu”

 

Obraćajući se na završnom skupu Svjetskog Mirovnog Samita u Seulu (WARP) pred oko 50.000 aktivista, dr Zlatko Lagumdžija, na bazi savremenih bosanskohercegovačkih iskustava  je govorio o neophodnosti i načinima prevencije konflikta, te važnosti međunarodnih presuda za ratne zločine.

Presude Karadžiću i Mladiću za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu. Kako jučer, tako i danas i sutra.

Nikada se ne smije zaboraviti da ratna, razaranja, zločini i genocid nisu dijelo vojnika već prije svega zločinačkih umova i lidera koji zloupotrebljavaju svoje sljedbenike radi ličnih kriminalnih ciljeva upakovanih u populističke mitove i laži. Zato je mir  pravda u akciji.

Zločini u Bosni i Hercegovini nisu samo jasan signal za Balkan i Evropu, već i za ostatak svijeta, da je pravda i vladavina prava u društvima zajedničkih vrijednosti najbolji mehanizam spriječavanja konflikata i okretanja ka samoodrživom razvoju.

Previous Druga epizoda filma "Simbol otpora" o generalu Seferu Haliloviću /VIDEO/
Next Novi hoteli u Sarajevu zaposlit će stotine ljudi

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u potpunosti odbacuje Zemanovu izjavu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u potpunosti odbacuje izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da bi zbog svog nacionalnog sastava BiH mogla postati baza ISIL-a. U saopćenju se naglašava da ta

NAŠI DANI

Terzo: Vlada FBiH dnevno osigurava milion maraka za boračku populaciju

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim budžetom resornog federalnog ministarstva većim od 358 miliona KM, kao i provođenjem izmijenjenog seta

NAŠI DANI

Zbog stava o Bosni i Hercegovini verbalni sukob ambasada Irana i Izraela

Nakon što je Ambasada Izraela u Albaniji, zadužena i za Bosnu i Hercegovinu, saopštila da država Izrael podržava izmjene Izbornog zakona BiH, nizale su se brojne reakcije od kojih je