Sutra potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde

Sutra potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde

 

U subotu, 22. septembra  2018. godine u 11:00 sati u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (Skupštinska sala 1.sprat, ul. 1. Slavne višegradske brigade 2a Goražde), bit će upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde: probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen.

Ugovor će potpisati u ime JP Autoceste FBiH direktor Adnan Terzić te u ime izvođača radova direktor Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić.

Potpisivanju će prisustvovati ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer BPK Goražde Emir Oković i generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović.

Kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova na probijanju glavne i servisne cijevi i izradi primarne podgrade za potrebe izgradnje cestovnog tunela Hranjen, što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje.

Vrijednost radova je 81.899.883,00 KM sa uračunatim PDV-om, a sredstva u visini od 70 miliona KM su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma te ostatak vlastita sredstava JP Autoceste FBiH.

Tunel Hranjen će biti dug 5,8 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Izgradnja ovog tunela predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i po.

 

Previous Novi hoteli u Sarajevu zaposlit će stotine ljudi
Next Dokumentarni film "Simbol otpora" - 3. epizoda

You might also like

NAŠI DANI

Haški tribunal je presudio – Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu!

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko

NAŠI DANI

Migrant ubijen i ukopan u Bileći je Seid Addou: Porodica traži prebacivanje tijela u Maroko

Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći, ustvari je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka. Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa

NAŠI DANI

Komšić: Stranci nam pričaju besmislice, dok Dodik kreće u agresiju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je reagujući na današnju odluku Narodne skupštine Republike srpske, izjavio da predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik kreće u agresiju. “Dok (Michael op.a,)