26 godina od zločina u Sušici: Objekat logora pretvoriti u spomen-sobu

26 godina od zločina u Sušici: Objekat logora pretvoriti u spomen-sobu

 

Memorijalnim maršem dugim 28 kilometara, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz ovaj logor prošlo je 8.000 zarobljenih Bošnjaka iz Vlasenice i okoline, a 1.600 ih je ubijeno. Na Šehidskom mezarju Rakita do sada je ukopana 371 osoba, dio ubijenih ukopan je na porodičnim i mjesnim mezarjima, dok posmrtni ostaci još oko hiljadu osoba leže rasuti po brdima.

Ibro Alibašić iz okoline Kalesije jedan je od preživjelih logoraša, koji je, priča, uhapšen pred kućom u Šeheru 27. maja 1992. godine, a nakon što je pet dana proveo u Paprači, doveden je u fiskulturnu salu u Srednjoškolskom centru u Vlasenici. Nakon nekog vremena, zarobljenicima je rečeno da ih vode na navodno “bezbjednije mjesto”. No, završili su u logoru Sušica, gdje su se neprestano smjenjivala mučenja, premlaćivanja i ubistva.

“Spavali smo na betonu, bez hrane, bez ičega. Kriška hljeba dnevno i vode ako te puste da doneseš vode. Svaki njihov izlazak na ratište za nas je bio koban, jer su nas sve udarali kada se vrate. Nisu gledali da li je ko kriv. Ide, pretuče i ode on dalje”, prisjeća se Alibašić.

Da žrtve vlaseničkih Bošnjaka ne bi s vremenom pale u zaborav, pokrenuta je inicijativa za otkup objekta u kojem je bio logor, kako bi se na tom mjestu napravila spomen-soba.

Previous Iz Kantona Sarajevo najavljuju početak gradnje tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice
Next 'Pojas i put' dovodi veliki COSCO u Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

 Neumski hotel prelazi u vlasništvo Binga

Portal Biznis.ba imao je uvid u presudu Kantonalnog suda u Mostaru kojom je prodaja hotela Zenit u Neumu konačno dobila epilog. Nakon više od osam godina od javne prodaje hotela,

NAŠI DANI

Umjesto da kazni, međunarodna zajednica opet smiruje nasilnike

Predsjednik Platforme za progres prof.dr. Mirsad Hadžikadić prokomentarisao je izjave iz OHR-a u vezi državne imovine. -Visoki predstavnik, gospodin Schmidt, ponovo traži da se političari dogovore, ovog puta o državnoj

NAŠI DANI

Lijep primjer iz Gračanice: Pronađenu torbicu i novac vratio vlasniku

Događaj koji se desio ovih dana u Gračanici vraća vjeru i nadu u ljude, omladinu. Jedan Gračanlija je na izletištu Bijela voda u Sokolu zaboravio torbicu u kojoj su bili