Bosanskohercegovački izvoz ove godine će premašiti 12 milijardi BAM

Bosanskohercegovački izvoz ove godine će premašiti 12 milijardi BAM

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Ahmet Egrlić izjavio je danas da očekuju da će bosanskohercegovački  izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM.

“Izvoz iz BiH je u toku ove godine rastao i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou, te nastavio taj trend kroz maj, juni i juli. U augustu je došlo do blagog smanjenja, ispod jedne milijarde KM, ali do kraja godine očekujemo da će se nastaviti ovaj trend rasta i da ćemo zasigurno preći 12 milijardi KM na kraju godine”, istaknuo je Egrlić.

U prošloj godini smo, po njegovim riječima, kada je riječ o izvozu, prvi put prešli deset milijardi KM, odnosno izvoz je iznosio oko 11,5 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je oko 63 posto, glavno je tržište EU koje 70 posto zastupljeno u ukupnom izvozu, a najbolju pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Austrijom, Njemačkom, Italijom, itd. Sa zemljama regiona imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu.

“BiH je neophodno brendirati kao državu iz koje dolaze kvaliteteni proizvodi, a ekonomska diplomatija treba napraviti pretpostavke za dalje razvijanje poslovanja i izvoza bh. kompanija. Zaključak je da izvoznici ne propadaju nego konstantno rastu i zbog toga im treba pružiti podršku”, istaknuo je Egrlić.

Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC i VTKBiH danas su predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu u okviru projketa „100 najvećih u BiH”. Najuspješnijim kompanijama priznanja će biti uručena sutra na svečanosti u Sarajevu.

Previous Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH
Next Kako su političari ukrali pobjedu Armiji Bosne i Hercegovine: “Simbol otpora” – 4. epizoda

You might also like

Ekonomija/Biznis

FBiH: 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozdravio je činjenice iznesene u izvještaju Poreske uprave FBiH za period januar – oktobar 2019. koje svjedoče o snažnom povećanju javnih prihoda i

Ekonomija/Biznis

‘Halal produkti su šansa za Bosnu i Hercegovinu’

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas Sarajevo halal sajam (SHF) 2018, obišao štandove i razgovarao sa izlagačima iz različitih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA). “Ponio

Ekonomija/Biznis

Bingo zvanično preuzeo Alta Shopping Center u Sarajevu: Čim se steknu uslovi otvaraju hipermarket

Bingo nastavlja ekspanziju na tržištu Bosne i Hercegovine. U kompaniji Bingo za Akta.ba su potvrdili kako su preuzeli Victor Retail d.o.o. Sarajevo koja vodi Altu. “Kada se steknu uslovi počet