Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

 

Nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će u okviru njihove buduće aktivnosti u parlamentu BiH biti pokrenuta inicijativa o promjeni atributa “srpski” za manji bh. entitet.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda, donesenu 2004. godine nakon što je on podnio inicijativu, da se atributi za 13 općina i gradova ukinu.

Prema njegovim riječima, ta odluka je donesena na bazi Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, s obavezom da se ni na jednom mjestu koje pripada državi Bosni i Hercegovini ne može nijedan građanin osjećati diskriminiranim.

– Uvjeren sam da ćemo tu odluku u jednoj pravnoj, političkoj borbi uspjeti osigurati i osloboditi državu BiH tog rogobatnog, nepripadajućeg, diskriminirajućeg naziva, u skladu sa međunarodnim konvencijama i obavezama – kazao je Tokić.

Nosilac liste za Parlament Federacije BiH Namir Zuka, penzionisani brigadir OSBiH, kazao je da dolazi iz časne službe, gdje je proveo 30 godina, te da njegovo daljnje opredjeljenje da se nastavi baviti ovom državom jeste da političkim djelovanjem da svoj doprinos na način kakav je davao prije 25 godina kao najmlađi komandant Armije RBiH.

– Moja odanost prema državi je i dalje jača nego bilo kakav drugi angažman koji bi u ovom momentu mogao da radim – kazao je Zuka.

Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Samir Petrović, dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan”, poručio je da će vratiti dostojanstvo svim braniocima BiH i grada Sarajeva i osigurati sigurnu egzistenciju za njih i njihove porodice, ili mogućnost da sopstvenim radom to sami sebi osiguraju.

Previous Iduće godine direktna avio linija iz Sarajeva za Bali
Next Svjetsko prvenstvo u džudu: Larisa Cerić osvojila bronzanu medalju

You might also like

NAŠI DANI

Bosanska krajina, usputna stanica ili novi dom migranata sa Istoka

  U Bihaću boravi više od 1.500 migranata Među onim dijelom migranata i izbjeglica koji su Bihać prihvatili kao svoj novi grad za život je i Afganistanac Muhsin Safi. U

NAŠI DANI

KS: Javni poziv za 700 pripravnika i 571 nezaposlenu osobu (VIDEO)

  Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu nalaze se 62.023 osobe – kazao je u razgovoru za Fenu vršilac dužnosti direktora Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Muhamed Bekto.

NAŠI DANI

Javna rasprava o statusu Sutorine 24. februara

Javna rasprava o pitanju statusa Sutorine održat će se u utorak, 24. februara 2015. godine sa početkom u 10:00 sati u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i