Opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori

Opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori

 

Astronomsko društvo Orion je 26. septembra u sarajevskoj Slogi proslavilo 55 godina postojanja u Bosni i Hercegovini i projekt rekonstrukcije astronomskog opservatorija na Trebeviću.

Koncept dizajna kreirao je inženjering tim kompanije Walter čija ideja vodilja jeste da se postigne funkcionalnost s minimalnim promjenama uz korištenje principa očuvanja i djelimičnog načina rekonstrukcije.

Tim povodom kontaktirali smo AD Orion i razgovarali sa predsjednikom Astronomskog društva Orion Muhamedom Muminovićem.

Predsjednik Muminović je za Radiosarajevo.ba je rekao da pokušavaju naći sredstva za obnovu opservatorije na Trebeviću koja je devastirana tokom proteklog rata.

“Prije tri-četiri mjeseca općina Stari Grad je pokrenula priču da žele iznajmiti dio tvrđave koja je pripadala opservatoriju u ugostiteljske svrhe, došlo je do kampanje da do toga ne dođe i onda su nam se počeli javljati ljudi koji žele na neki način da pomognu. Mnogima je stalo da se opservatorij obnovi”, govori  Muminović.

Navodi i da su se, između ostalih koji žele pomoći, javili iz kompanije Walter sa željom da naprave draft idejnog projekta.

“Željeli su da te kule imaju moderniji izgled, ali da se očuva i stari izgled astronomskog opservatorija. Sinoć smo imali prezentaciju tog projekta i slavili smo 55 godina našeg društva. Sada napokon imamo nešto što možemo pokazati donatorima”, rekao je Muminović.

Napominje da društvo novca nema, ali da se nadaju da će uskoro naći donatore, kao i da su iz općine Stari Grad na Vijeću iskazali inicijativu da pomognu u obnovi i da i oni traže donatore.

Iz Waltera su za svoj volonterski čin naveli da su radeći na ovome doprinijeli zajednici i svim ljubiteljima astronomije.

Previous Sarajevo: Općina Stari Grad postavlja 'solarna stabla' na javnim površinama
Next U Rudom otvorena Hifa Oil – Euro Oil benzinska pumpa

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić o plinovodu: Pravobranilaštvo BiH mora odmah reagovati

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na svom Twittu podsjetio na tri važna propisa na osnovu kojih odmah mora reagovati Pravobranilaštvo BiH, u vezi

NAŠI DANI

Bakir Izetbegović glasao u OŠ “Nafija Sarajlić” u Sarajevu: Pozvao građane da iskoriste pravo glasa

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u pratnji supruge Sebije na lokalnim izborima 2020. glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u Sarajevu,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica zločina u jami Hrastova glavica

Prirodna jama Hrastova glavica kod Sanskog Mosta je 6. avgusta 1992. godine bila mjesto likvidacije i masovna grobnica, gdje su u jamu duboku 25 metara bačena tijela 124 ubijena logoraša