Opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori

Opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori

 

Astronomsko društvo Orion je 26. septembra u sarajevskoj Slogi proslavilo 55 godina postojanja u Bosni i Hercegovini i projekt rekonstrukcije astronomskog opservatorija na Trebeviću.

Koncept dizajna kreirao je inženjering tim kompanije Walter čija ideja vodilja jeste da se postigne funkcionalnost s minimalnim promjenama uz korištenje principa očuvanja i djelimičnog načina rekonstrukcije.

Tim povodom kontaktirali smo AD Orion i razgovarali sa predsjednikom Astronomskog društva Orion Muhamedom Muminovićem.

Predsjednik Muminović je za Radiosarajevo.ba je rekao da pokušavaju naći sredstva za obnovu opservatorije na Trebeviću koja je devastirana tokom proteklog rata.

“Prije tri-četiri mjeseca općina Stari Grad je pokrenula priču da žele iznajmiti dio tvrđave koja je pripadala opservatoriju u ugostiteljske svrhe, došlo je do kampanje da do toga ne dođe i onda su nam se počeli javljati ljudi koji žele na neki način da pomognu. Mnogima je stalo da se opservatorij obnovi”, govori  Muminović.

Navodi i da su se, između ostalih koji žele pomoći, javili iz kompanije Walter sa željom da naprave draft idejnog projekta.

“Željeli su da te kule imaju moderniji izgled, ali da se očuva i stari izgled astronomskog opservatorija. Sinoć smo imali prezentaciju tog projekta i slavili smo 55 godina našeg društva. Sada napokon imamo nešto što možemo pokazati donatorima”, rekao je Muminović.

Napominje da društvo novca nema, ali da se nadaju da će uskoro naći donatore, kao i da su iz općine Stari Grad na Vijeću iskazali inicijativu da pomognu u obnovi i da i oni traže donatore.

Iz Waltera su za svoj volonterski čin naveli da su radeći na ovome doprinijeli zajednici i svim ljubiteljima astronomije.

Previous Sarajevo: Općina Stari Grad postavlja 'solarna stabla' na javnim površinama
Next U Rudom otvorena Hifa Oil – Euro Oil benzinska pumpa

You might also like

NAŠI DANI

Potvrđena prva optužnica zbog ratovanja u Ukrajini

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića zbog odlaska na ratište u Ukrajini 2014. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Optužnica tereti Stevića da je

NAŠI DANI

Godišnjica ubistva potpredsjednika bosanske vlade Hakije Turajlića

  Članovi porodice, prijatelji i predstavnici Energoinvesta obilježili su 26. godišnjicu smrti istaknutog rukovodioca ove firme Hakije Turajlića. Tadašnji potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine ubijen je 1993. godine u

NAŠI DANI

Mahmuljinu sude zbog mudžahedina, u RS slave Dan ruskih dobrovoljaca

Osim u RS, Dan ruskih dobrovoljaca bit će obilježen i u Srbiji, u ruskom Hramu Svete Trojice u Beogradu. Pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se proces protiv Sakiba Mahmuljina,