Makedonija postaje Sjeverna Makedonija?

Makedonija postaje Sjeverna Makedonija?

 

Makedonija, koja bi mogla postati Sjeverna Makedonija ako njeni stanovnici tako odluče na današnjem referendumu, nije prva zemlja koja mijenja ime.

Mnoge su se zemlje preimenovale nakon što su stekle nezavisnost. Na primjer, Istočni Pakistan je postao Bangladeš, Cejlon se nazvao Šri Lankom, Holandska Istočna Indija nazvala se Indonezijom, a Rodezija Zimbabveom.

Međutim, promjene imena već suverenih država mnogo su rjeđe. Evo nekih primjera iz nedavne historije:

Svazi u eSvatini

U povodu 50. godišnjice nezavisnosti Svazija, bivšeg britanskog protektorata, kralj Mswati III. objavio je u aprilu 2018. da se zemlja vraća izvornom nazivu – eSvatini.

“Nećemo biti jedina država u Africi koja je zadržala ime iz kolonijalog doba”, rekao je.

Novi naziv države znači “zemlja Svazija” na lokalnom jeziku.

Zair u DR Kongo

Zair se preimenovao u Demokratsku Republiku Kongo u maju 1997. nakon što je svrgnut diktator Mobutu Sese Seko.

Bivši Belgijski Kongo, koji je postao nezavisan 1960. pod imenom Republika Kongo po istomenoj rijeci, Mobutu je odlučio preimenovati u Zair 1971. godine.

Burma u Mjanmar 

Burmanska vladajuća hunta odlučila je 1989. zemlju nazvati Mjanmar, isto kako bi raskrstila s kolonijalnom prošlošću.

To nije spriječilo opoziciju predvođenu nobelovkom Aung San Suu Kyi da se nastavi koristiti imenom Burma, po većinskom narodu.

Sjedinjene Države i neke druge zapadne zemlje godinama su odbijale koristiti naziv Mjanmar, ali se to polako mijenja nakon što je u zemlji 2012. počela demokratska tranzicija.

Gornja Volta u Burkina Faso

Gornja Volta, francuska kolonija koja je stekla nezavisnost 1958., promijenila je ime u Burkina Faso u augustu 1984. godine. Tadašnji predsjednik Thomas Sankara također nije želio da ime države bude kolonijalno.

Burkina Faso znači “zemlja uspravnih ljudi” na najrasprostranjenijem domaćem dijalektu.

Kambodža u Kampućija i ponovo u Kambodža

Kambodžu je režim Crvenih Kmera preimenovao u Kampućiju nakon dolaska na vlast 1975. Radilo se o transkriptu naziva Kambodža na kmerskom jeziku.

Naziv je vraćen 1989. godine.

Dahomej u Benin

Petnaest godina nakon stjecanja nezavisnosti od Francuske, Dahomej je 1975. promijenio ime u Benin, po moćnom kraljevstvu koje se širilo zapadnom Afrikom od 13. do 19. stoljeća, prije kolonizacije.

Previous Tuzla: Svečano obilježen 29. septembar – Dan II korpusa Armije RBiH
Next Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!

You might also like

NAŠI DANI

General Izet Nanić – bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

Historija nas uči da oni koji zaborave svoju prošlost i svoje velikane da ne zaslušuju da žive budućnost. Tako su danas predstavnici Izvršne i Zakonodavne vlasti ali i predstavnici boračkih

NAŠI DANI

Iz Kantona Sarajevo najavljuju početak gradnje tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice

  Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj zadovoljan je radom Vlade Kantona Sarajevo, ali smatra da je Skupština mogla malo više raditi. Premijer Zolj je u intervjuu za Fenu predstavio kapitalne projekte koji su

NAŠI DANI

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i u čast Zlatnih ljiljana: Bakljada i skok sa Starog mosta (Foto)

Dan pobjede nad fašizmom i Praznik Zlatnih ljiljana Armije Bosne i Hercegovine, u ambijentu historijske jezgre Mostara večeras je obilježen simboličnim performansom i tradicionalnom bakljadom uz skok u Neretvu sa