Veliki interes – Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Veliki interes – Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

 

Interes za upis na Prvi ciklus Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu mnogo je veći u odnosu na prošlu godinu i akademske 2018/19. dobivamo novih 600 studenata – kazala je dekanesa tog fakulteta Jasmina Selimović.  

Naglasila je da su “demografski trendovi malo povoljniji u odnosu na prošlu godinu”, ali da je sasvim sigurno da studenti prepoznaju visoku kvalitetu svega što nudi Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Nakon završenog Prvog ciklusa obrazovanja na Ekonomskom fakultetu, Selimović tvrdi da ekonomisti u prosjeku za šest mjeseci pronađu zaposlenje od trenutka kad diplomiraju, ukoliko ne nastave školovanje te da na evidencijama službi za zapošljavanje ima najmanje ekonomista.

Dekanesa Selimović smatra da je taj fakultet svijetla tačka na polju visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, ali da se pred svim visokoškolskim ustanovama nalazi veliki izazov u narednom periodu koji se ogleda u integraciji univerziteta i prelasku na trezorsko poslovanje.

“To nužno ne mora biti loša konotacija i ako naučimo iz loših iskustava Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća, možemo imati i nešto pozitivno, samo je važno da budemo dovoljno mudri”, pojasnila je dekanesa Selimović novinarima.

Smatra da se donosioci odluka moraju više potruditi da kreiraju nova radna mjesta za ljude koji završavaju visokoškolske ustanove, da ne govore da postoji puno visokoobrazovnog kadra, jer toga nikada nema dovoljno, već da postoji manjak radnih mjesta.

“Naše je da napravimo vrhunske kadrove, a njihovo je da otvore radna mjesta kako obrazovani ljudi ne bi napuštali Bosni i Hercegovinu”, zaključila je dekanesa Selimović.

Previous Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!
Next Uspjeh bosanskog naučnika u SAD: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Avdo Halilović: Uspješan izumitelj koji svoje ideje želi realizovati u domovini (Video)

Avdo Halilović za svoj izum osvojio je prestižnu medalju. Uspjeh je postigao sam uz podršku porodice. Sada mu je neophodna pomoć da ideju realizuje kao bh. brend, umjesto da je proda

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliki uspjeh Bosanke Armine Mačković: Zlatna medalja na Izložbi inovacija u Istanbulu

Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove koji se brže i lakše zidaju. Blokovi se

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Abdullah Muzaferija, veliki bošnjački izumitelj iz perioda Osmanskog carstva

Abdulah-efendija Muzaferija,  geometar i konstruktor, (? – 1750). Potječe iz bos. begovske porodice iz Visokog. Izumio vrstu prijenosnog pontonskog mosta, koji je ležao na čamcima ili mjehovima, za prijelaz vojske preko