Veliki interes – Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Veliki interes – Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

 

Interes za upis na Prvi ciklus Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu mnogo je veći u odnosu na prošlu godinu i akademske 2018/19. dobivamo novih 600 studenata – kazala je dekanesa tog fakulteta Jasmina Selimović.  

Naglasila je da su “demografski trendovi malo povoljniji u odnosu na prošlu godinu”, ali da je sasvim sigurno da studenti prepoznaju visoku kvalitetu svega što nudi Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Nakon završenog Prvog ciklusa obrazovanja na Ekonomskom fakultetu, Selimović tvrdi da ekonomisti u prosjeku za šest mjeseci pronađu zaposlenje od trenutka kad diplomiraju, ukoliko ne nastave školovanje te da na evidencijama službi za zapošljavanje ima najmanje ekonomista.

Dekanesa Selimović smatra da je taj fakultet svijetla tačka na polju visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, ali da se pred svim visokoškolskim ustanovama nalazi veliki izazov u narednom periodu koji se ogleda u integraciji univerziteta i prelasku na trezorsko poslovanje.

“To nužno ne mora biti loša konotacija i ako naučimo iz loših iskustava Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća, možemo imati i nešto pozitivno, samo je važno da budemo dovoljno mudri”, pojasnila je dekanesa Selimović novinarima.

Smatra da se donosioci odluka moraju više potruditi da kreiraju nova radna mjesta za ljude koji završavaju visokoškolske ustanove, da ne govore da postoji puno visokoobrazovnog kadra, jer toga nikada nema dovoljno, već da postoji manjak radnih mjesta.

“Naše je da napravimo vrhunske kadrove, a njihovo je da otvore radna mjesta kako obrazovani ljudi ne bi napuštali Bosni i Hercegovinu”, zaključila je dekanesa Selimović.

Previous Crnogorci na stogodišnjicu od srpske okupacije: Nikad više 1918!
Next Uspjeh bosanskog naučnika u SAD: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama jučer je imenovao 105 mladih naučnika koji će biti nagrađeni “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers” nagradom, najvećim mogućim priznanjem za

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanske inovacije: U Tuzli napravljeno inovativno i luksuzno kućište za računar

  -Prije 3 godine radio sam kao dizajner-freelancer. Stalno me je nerviralo da moja mašina koja obavlja najteži posao, leži ispod stola kao da je na neki način odbačena, često

TURIZAM

Predstavljena platforma Traventer: Revolucija turizma rođena u Sarajevu

U zgradi Networks poduzetničkog centra u petak 30. juna održana je prva prezentacija “Traventer” b2b online turističkog  sistema. Prezentaciji su prisustvovali klijenti iz mnogobrojnih turističkih agencija, partneri i mediji, a učesnici projekta pojasnili