Zenica: Otvoren 25. generalni BH sajam ZEPS, učestvuje 480 izlagača

Zenica: Otvoren 25. generalni BH sajam ZEPS, učestvuje 480 izlagača

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević svečano je otvorio jubilarni 25. generalni BH sajam “ZEPS“ i 15. međunarodni sajam metala “ZEPS Intermetal“, koji će trajati do 6. oktobra. 

Na ovogodišnjem ZEPS-u učestvuje 480 izlagača iz 19 zemalja svijeta, na blizu 8.000 kvadratnih metara, dok na ZEPS Intermetalu učestvuje 20 izlagača.

Galijašević je u svom uvodnom govoru istakao da ZDK ima najveći izvoz u FBiH te da je pokrivenost uvoza izvozom 91 posto.

-U izvozu FBiH učestvujemo sa 26 posto, negdje oko milijardu i 800 miliona KM. Opredjeljenje i cilj Vlade ZDK-a je da stvorimo što povoljniji ambijenta za privređivanje i podizanje konkurentnosti naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu – kazao je Galijašević.

Naglašava da je ovakvo okupljanje privrednika potrebno i poželjno te izražava zadovoljstvo što je na sajmu prisutan, pored ostalih, veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnosću.

Direktor Poslovnog sistema RMK Promet Zenica Vedad Šestić naglasio je kako se, u sklopu dogovorne platforme u Bosni i Hercegovini, nastoje osigurati svi uslovi da bosanskohercegovačke firme uspiju na poslovnom planu.

-Ali, nikako da naučimo iz naših grešaka te da objektivno pogledamo gdje smo pogriješili. Imamo cunami u odljevu naših mladih mozgova i mladih ruku u sve zemlje svijeta. O tome moramo javno govoriti i tome stati ukraj – rekao je Šestić.

Smatra da će ZEPS, kao najstariji bh. sajam, još dugo godina ostati brend Zenice i ZDK-a.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je sve privrednike da investiraju u taj grad te najavio da će biti iznenađeni brzinom kojom će im izdavati potrebna dokumenta za rad, a uskoro će, najavio je, u dvije radne zone moći kupiti i zemljište za svoje firme po cijeni od samo jedne KM.

-U narednom ćemo periodu, u ovom gradu imati oko 200 miliona KM investicija – ustvrdio je Kasumović.

Predsjednik Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković naglasio je da svi ekonomski pokazatelji pokazuju ukupan rast bh. privrede, koja pritom 70 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije. Bosna i Hercegovina je, naveo je, u prvih osam mjeseci izvezla preko osam milijardi KM.

-Sve skupa kazano, čini povećanje imidža Bosne i Hercegovine u odnosu na postojeće kompleksno administrativno okruženje, u kojem svojim vrijednošću, zalaganjem i maksimalnim naporima u povećanju kvalitete i brzine vaših usluga, naši privrednici stvaraju pravu sliku o BiH – izjavio je Vuković.

 

Previous Jug zemlje: Uhapšeno 15 migranata, obradovalo ih saznanje da su u Bosni!
Next Nedžad Salković obilježio 60 godina umjetničkog rada

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina može biti brand br. 1 u svijetu za proizvodnju namještaja

Drvna industrija je jedna od najjačih privrednih grana Bosne i Hercegovine o čemu svjedoči i podatak da je u  prvom kvartalu ove godine pokrivenost uvoza izvozom u ovom sektoru iznosila

Ekonomija/Biznis

Vogošćanski ‘Pretis’ zabilježio drastičan porast prihoda i povećao broj zaposlenih

  Kompanija Pretis iz Vogošće, dio namjenske industrije Bosne i Hercegovine, ostvarila je u prvoj polovini godine poslovne prihode od oko 16 miliona KM, što je ogroman porast u odnosu

Ekonomija/Biznis

Mostar traži investitore za žičaru Rujište, golf terene, aqua park, garažu

Grad Mostar i Zavod za prostorno uređenje uradili su nekoliko zanimljivih infrastrukturnih projekata kojima bi se poboljšao sam izgled grada. Radi se o projektima žičare na Rujištu, golf terena, aqua